Achterhoek

Campers mogen eindelijk weer op pad, maar moeten 'eerst afslanken'

Mans Boosten is trotse campereigenaar.
Mans Boosten is trotse campereigenaar. © Omroep Gelderland
GROENLO - Camperliefhebbers trokken zaterdag naar Groenlo voor de camperweegdag. Camperliefhebbers uit de hele regio zijn er maar wat blij mee, want na twee jaar met coronabeperkingen kunnen ze deze zomer eindelijk weer buiten Nederland op vakantie. En dan is het belangrijk dat de boel op een goed gewicht zit.
Over een paar maanden moet ie door de door de Toscaanse landschappen rijden, maar eerst staat de camper van Mans Boosten en zijn vrouw nog op de weegschaal. "Ik ben 140 kilo te zwaar", ontdekt de fanatieke camperaar. "Maar ik had het wel enigszins verwacht, want alles is maximaal gevuld."

Meer kans op ongelukken

De weegdag is georganiseerd door de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), om mensen bewust te maken van het belang van een goed gewicht. Te zware auto's lopen volgens de NKC meer kans op ongelukken.
"Het rijgedrag van zo'n camper verandert en de remweg wordt langer", legt Jos Kleinleugenmors van de NKC uit. "Daarnaast loop je ook gewoon kans op een boete."

'Uw vrouw moet thuisblijven'

"Ik denk dat u uw vrouw thuis moet laten, meneer", roept Bert Nellestijn van de NKC naar een campereigenaar, terwijl hij de camper weegt. "U bent veel te zwaar." Deze camperaar is niet als enige te zwaar. De organisatie blijft zich verbazen over het aantal mensen dat veel te veel gewicht in Groenlo aankomt. "Er was net een busje met 200 kilo te veel aan boord", zegt Nellestijn. "Dat vond ik wel erg veel."
Bekijk hier hoe zo'n controle gaat
Campers gaan op de weegschaal

Nieuwe dingen aanschaffen

Dat een camper snel te zwaar is, merkt ook Mans Boosten. Zijn mobiele huisje zat bij de vorige weging nog 300 kilo onder het maximum gewicht. "Maar door de jaren heen blijf je nieuwe dingen aanschaffen en dan ben je snel te zwaar", zegt hij. "Er zitten dingen in die er eigenlijk niet in horen, want we hebben bijvoorbeeld gewoon stenen bekers bij ons", vertelt hij lachend. "Dat kan dus al lichter."
Tevreden vertrekken de camperaars na een tijdje weer naar huis. Wetend wat ze wegen, zijn ze een stuk beter voorbereid op de langverwachte zomervakantie. "En nu op naar Toscane", roept Boosten. "Maar eerst nog even afslanken."