Liemers

Zo komt kasteel Halsaf bij Babberich aan lugubere naam

Kasteel Halsaf
Kasteel Halsaf © Omroep Gelderland
BABBERICH - Het lijkt een lieflijk, wit kasteeltje in een waterrijke omgeving, verscholen tussen het groen. Twee varkens knorren rustig in een modderige veldje, vogels fluiten in de vele bomen en zo nu en dan lopen gasten van de bed and breakfast naar binnen en naar buiten. Toch was niet altijd zo rustig op het kasteel van Babberich. Tegenwoordig staat het bekend onder de naam Halsaf.
Kasteeleigenaar Arthur de Nerée tot Babberich lacht als hij de lugubere legende voor de zoveelste keer moet vertellen. Hij stamt af van Johan Philip Anton de Nerée die het vervallen kasteel in 1784 kocht en liet verbouwen tot het statige landhuis dat we nu nog kunnen bezoeken. Sindsdien is kasteel Halsaf, met een korte onderbreking, steeds in dezelfde familie gebleven.
Kapel in kasteel Halsaf
Kapel in kasteel Halsaf © Omroep Gelderland

Guillotine

“De naam Halsaf verwijst misschien naar de guillotine die hier op de binnenplaats zou hebben gestaan,” begint Arthur zijn verhaal. “Spannender is natuurlijk de legende van de dappere dienstmaagd. Zelfs de jongens van StukTV hebben hier een van hun populaire programma’s op YouTube gemaakt. Tegenwoordig ben ik een bekende Nederlander bij kinderen en pubers.”

Dienstmaagd en de rovers

Volgens de legende zou een dienstmaagd op een avond bezoek hebben gekregen van een roversbende. Toen de eerste rover via een luik zijn hoofd naar binnen stak, stelde het meisje zich verdekt op met een zwaard van de kasteelheer. Voordat de rover het kasteel verder kon binnendringen, hakte ze zijn hoofd af. Ook de tweede rover kwam zo aan zijn einde. En de derde, en de vierde. Eén van de rovers wist te vluchten. De dienstmaagd kwam hem later tegen tijdens een ritje met een koets. Ze gooide hem voor de wielen zodat ook de laatste rover overleed. Volgens de legend zou de geest van de dienstmaagd nog altijd ronddwalen op het kasteel. “Maar het is een goede geest,” verzekert kasteelheer Arthur.
Bezoekers bij kasteel Halsaf
Bezoekers bij kasteel Halsaf © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Arthur de Nerée groeide op in huis Camphuysen bij Oud Zevenaar. Zijn oom bewoonde kasteel Halsaf. Sinds het begin van de eeuw kunnen gasten logeren in de bed and breakfast. Naast zeven hotelkamers verbouwt Arthur de grote duiventil tot een bruidssuite over twee verdiepingen. Verder is kasteel Halsaf te reserveren voor partijen en vergaderingen.
Luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre kregen zaterdagochtend een exclusieve rondleiding door kasteel Halsaf.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.