Rivierengebied

Zeer grote brand, loodsen en woningen getroffen en camping dicht

ERICHEM - In vier loodsen van een biologisch pompoenenbedrijf in Erichem woedde zaterdag een zeer grote brand. Door de harde wind is vliegvuur ontstaan, waardoor twee rietgedekte woningen zijn getroffen. Een nabijgelegen camping was afgesloten, omdat de brandweer water van de camping nodig had om de branden te blussen. De hulpdiensten verwachten nog de hele nacht bezig te zijn met nablussen.
De brand zou zijn begonnen in enkele fruitkisten en daarna zijn overgeslagen. De rookwolken waren tot ver in de omgeving te zien. Een omstander zei dat het woonhuis van het bedrijf ook brandde.
De brandweer waarschuwde op Twitter voor rookontwikkeling en vroeg omstanders aan de kant te gaan voor hulpdiensten. De brandweer van Vianen in Utrecht rukte uit om assistentie te verlenen.
Daarnaast meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid op Twitter dat er roetdeeltjes en glasdeeltjes van zonnepanelen in de omgeving zijn neergekomen. "Deze deeltjes kunnen voorzichtig opgeruimd worden. Roetdeeltjes bij restafval, glasdeeltjes mogen in een vuilniszak langs de weg gezet worden", schrijven ze. De Veiligheidsregio roept op alert op de glasdeeltjes te zijn met buiten spelende kinderen en dieren.
De gemeente Buren geeft hier tips over op haar website.
Laat op de avond zijn de vlammen nog steeds te zien.
Laat op de avond zijn de vlammen nog steeds te zien. © Herman Zondag

Omwonenden helpen

Ook omwonenden hielpen bij de bestrijding van de branden. "Ze houden woningen nat", zei brandweerwoordvoerder Huib van de Vrie op dat moment. "Veel woningen hebben een rietendak. Daarom is er een speciale rietbestrijdingsploeg aanwezig om brandend riet van daken te halen."
De getroffen woningen staan ongeveer driehonderd meter van de vier loodsen. Twee brandweerlieden en twee omstanders hebben rook ingeademd en kregen hulp van ambulancepersoneel. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis.
De brandweer verwacht de hele nacht nog nodig te hebben voor het nablussen.
Op Twitter zijn deze beelden van de grote brand te zien:
Verslaggever Teunis van der Poel is bij de brand:
Teunis van der Poel bij de brand in Erichem
Grote brand in Erichem