Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Verlegen vlegel Willibrord Frequin (80) durfde alles

Willibrord Frequin.
Willibrord Frequin. © ANP
NIJMEGEN - Willibrord Frequin is overleden. De flamboyante Nijmegenaar is 80 jaar geworden. Frequin was de zoon van oud-hoofdredacteur van de Gelderlander Louis Frequin. Hij werd geboren in Arnhem en groeide op in Nijmegen.
Furore maakte hij als verslaggever van het actualiteitenprogramma bij de KRO, Brandpunt en met De Week van Willibrord, eerst bij RTL4 en daarna bij SBS6. In dat programma kaartte Frequin misstanden aan. Soms liepen confrontaties met vermeende daders van bijvoorbeeld oplichting uit de hand en moesten de tv-maker en zijn cameraploeg het op een lopen zetten. Het programma eindigde in 2003. Frequins stijl van interviewen was soms op het onbeschofte af.
En wie herinnert zich niet de beelden in 1995 in de sneeuw waarbij de tv-maker moest vluchten? Hij interviewde de vader van de in 1993 vermoorde Puttense stewardess Christel Ambrosius toen hij opeens werd belaagd door een man met een bijl.
In 1963 begon hij als producer bij de KRO, waarna hij ook ging regisseren. In 1968 begon hij bij de actualiteitenrubriek Brandpunt en bleef dat doen tot 1989.
De Nijmegenaar ontmoette paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa, bezocht de martelkamers van Idi Amin, de Oegandese dictator die een schrikbewind voerde. Ook bezocht hij de Dwaze Moeders op de Plaza de Mayo in Argentinië. Hij stelde prins Bernhard vragen over zijn rol in de Lockheed-affaire.
Ik heb heel veel ellende in de Derde Wereld gefilmd
In het tv-programma RUR van Jan Lenferink bij Veronica zei Frequin in 1989: "Ik heb heel veel ellende in de Derde Wereld gefilmd. Veel mensen die doodgingen. Allemaal ellende, ellende, ellende. En er komt op een gegeven moment een punt, dat je daar niet meer tegen kunt. Ik kon 's nachts niet meer slapen. Mijn belangrijkste werk is altijd geweest mijn werk in de Derde Wereld en ik heb ook veel gedaan in landen die nu vrij zijn. Wat niemand durfde te maken, durfde ik wel. Ik heb die mensen een platform gegeven. Op een gegeven moment werd het te veel."
Het gesprek in RUR vond plaats na de geruchtmakende uitzending door Brandpunt over de handel in afgehakte hoofden. Frequin zou alles in scène hebben gezet en hij werd ontslagen. Een intern KRO-onderzoek concludeerde dat Frequin en zijn eindredacteur Ton Verlind zorgvuldig te werk waren gegaan, maar het onderzoek kreeg ook kritiek, want het suggereerde dat de omroep de affaire zo snel mogelijk achter zich wilde laten, zo schrijft instituut Beeld en Geluid op zijn website.

Frequin was brutaal maar ook onzeker

Van de hand van een andere Nijmegenaar (en collega bij Brandpunt) Fons de Poel kwam onlangs het boek Willibrord - Verlegen Vlegel uit. Tv-maker Frequin stond dan wel bekend als brutaal, maar hij was tamelijk onzeker en groeide op met weinig zelfvertrouwen. Voor zijn boek sprak De Poel met familie, intimi, tv-collega's.
In 2016, op zijn 74ste, liep Frequin de Vierdaagse van Nijmegen. Dat was eens maar nooit meer, zei hij tegen RTL Boulevard. "Maar ik ga het wel halen verdomme. De Vierdaagse is net als het leven: je moet gewoon doorgaan, gewoon doordouwen.''
Hij voltooide de Vierdaagse op zijn Italiaanse schoentjes. ''Iedereen loopt ook te zeiken over die schoentjes maar ik blijf er toch op lopen. Ik loop er altijd op, dus mij krijg je niet in sportschoenen."
Oud-journalist Frequin kampte de laatste jaren met de ziekte van Parkinson. "Het gaat niet best. Eigenlijk is het gewoon klote. Mijn lichaam is op en wil niet meer", zei Frequin begin deze april tegen De Telegraaf. "Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten."

Vredig in zijn slaap overleden

Frequin is donderdag 26 mei overleden, meldt zijn familie aan het ANP. "Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven."