Gelderse Vallei

Tientallen gevonden dode vogels in Barneveld besmet met vogelgriep

Een zwaan wordt geruimd.
Een zwaan wordt geruimd. © Persbureau Heitink
BARNEVELD - De tientallen dode wilde vogels die afgelopen week in het Schaffelaarsebos in Barneveld zijn gevonden, hebben vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWA, meldt Sjaak Melse van Dierenambulance Barneveld. Er waren al grote vermoedens dat de dieren zijn overleden aan het virus. "Hier kijken we niet van op."
In het paasweekend gingen alle alarmbellen af toen er tien dode vogels per dag werden gevonden rond de Koewei, een groen weiland met een gracht eromheen in het Schaffelaarsebos. "Dat aantal is nu wel wat teruggelopen naar drie á vier per dag, maar elke dode vogel betekent dat het virus nog steeds rondgaat én dat er mogelijk meer besmettingen kunnen komen", legde Melse vrijdag al uit.

Extra maatregelen

De gemeente Barneveld heeft inmiddels, samen met Gelders Landschap, de beheerder van het terrein, extra maatregelen genomen om het virus in te dammen. Zo zijn de paden rondom de Koewei afgesloten voor publiek, zodat mensen en huisdieren niet in contact kunnen komen met de dieren en het water. Het onderzoek van de NVWA van de genomen monsters van gevonden vogels, heeft uitgewezen dat het daadwerkelijk om vogelgriep gaat. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen om welk type het gaat.
Hoe en of het virus zich nu verder verspreidt is heel moeilijk te zeggen. "Als we een weekje geen zieke of dode vogels meer vinden, kunnen voorzichtig positief zijn, maar dat betekent niet dat het vogelgriepvirus dan weg is, want het virus kan langer overleven. Dus ook dan blijft er een risico", vertelt Melse.
De paden om de Koewei heen, zijn inmiddels deels afgesloten.
De paden om de Koewei heen, zijn inmiddels deels afgesloten. © Persbureau Heitink