Rijk van Nijmegen

'Een schandaal voor dit land', Nederland gaf volgens Bruls niet thuis voor Afghanen en Syriërs

Burgemeester Bruls ergert zich aan opvang van Afghanen en Syriër afgelopen jaren in Nederland.
Burgemeester Bruls ergert zich aan opvang van Afghanen en Syriër afgelopen jaren in Nederland. © ANP
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft geen goed woord over voor de opvang die er de laatste jaren is geweest voor vluchtelingen uit landen als Afghanistan en Syrië. "Dat is een schandaal voor dit land. Ik word daar nog altijd heel boos over", zei Bruls in het programma De Week van Gelderland.
Bruls vindt het onbegrijpelijk hoeveel onwil tot opvang er in de afgelopen jaren is geweest, zeker als je dat afzet tegen hoe het nu gaat met de opvang van Oekraïners. "Ik heb de initiatieven die er nu zijn, ook van burgers, niet meegemaakt toen de Afghanen moesten worden opgevangen. Waar waren de initiatieven toen de Syriërs kwamen?"
Bekijk het fragment uit De Week van Gelderland terug:
De Week van Gelderland over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne
Bruls stelde dat er nu met de opvang van de Oekraïners een topprestatie wordt geleverd door de overheid en door particulieren, maar dat dit de laatste jaren in de reguliere opvang wel anders is geweest: "Als je ziet dat sommige gemeenten in Nederland in jaren geen Afghaan, geen Syriër, geen vluchteling hebben opgevangen, dat is echt een schandaal."

Dwang voor onwillige gemeentes

"En het kan dus wel, hè. We hebben nu los van de particuliere initiatieven, 44.000 opvangplekken als gemeenten gerealiseerd en daarvan zijn er 10.000 niet vervuld. Waarom worden die 10.000 plekken niet ingevuld door de reguliere vluchtelingen? Als Nijmegen dat kan aanbieden, dan kunnen andere gemeenten dat toch ook?", zei Bruls. Hij pleitte zelfs voor opvang onder dwang bij onwillige gemeentes.
Bruls mag over de hele linie grotendeels tevreden zijn over de opvang van Oekraïners, maar niet iedereen is dat. Maurits Klaver van de Stichting Druten voor Oekraïne zorgde met zijn particuliere initiatief al voor de opvang van meer dan honderd vluchtelingen.
Sommige Oekraïners krijgen gewoon geen geld
Hij vindt dat er nog wel meer mag gebeuren als de vluchtelingen eenmaal hier zijn: "Primair is echt het leefgeld. Dat loopt zo stroperig als maar kan. Mensen kunnen geen bankrekening openen omdat ze geen biometrisch paspoort hebben. Maar er zijn wel gemeenten die alleen maar willen uitbetalen op een rekening van een Nederlandse bank. Dus die mensen krijgen gewoon geen geld."
Bruls vond het met die stroperigheid wel meevallen, zei hij in de uitzending. "De leefgeldregeling is van de rijksoverheid, maar moet worden uitgevoerd door gemeenten. Die regeling was er twee weken geleden nog helemaal niet. Alles moet van scratch-on. Daarom krijg je nu bijvoorbeeld ook die initiatieven waarbij vluchtelingen prepaid pasjes krijgen", zei de burgemeester. In Nijmegen zijn deze pasjes ingevoerd om de problemen met de rekeningen te ondervangen, maar nog niet overal zijn dergelijke oplossingen er.

Bureaucratie en regels

"Ik heb er wel begrip voor dat niet zomaar alles te regelen is", reageerde Klaver. "Ook na corona. Gemeenten hebben natuurlijk twee jaar lang op hun tenen moeten lopen. Maar het is bureaucratie en regels. Ik snap het, maar we kunnen zoveel meer doen. Leefgeld, fietsen en zorgen dat er perspectief is. Dat mensen kunnen werken en naar school kunnen."
Bij de plekken die er nog moeten komen, ook voor de langere termijn, wil Bruls niet zozeer naar reguliere woningen kijken, ook omdat daar sowieso al schaarste is. "Je kunt bijvoorbeeld kijken naar leegstaande kantoorpanden, maar bijvoorbeeld ook noodwoningen, containerwoningen, chalets. Maar het is ook een beetje giswerk. Waar moet je op rekenen? De oorlog is nog niet voorbij. En daarna, gaan mensen terug of niet. Daarom willen we met de overheid nu ook iets creëren waar we over jaren ook nog profijt van kunnen hebben. Wat bijvoorbeeld ook geschikt is voor studenten of starters."