Rijk van Nijmegen

Inge en Mark laten hun 'dertigersbrein' onderzoeken

Inge en Mark doen mee aan een onderzoek.
Inge en Mark doen mee aan een onderzoek. © Omroep Berg en Dal
MILLINGEN AAN DE RIJN - Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carrièreswitch, corona. In het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben de Radboud Universiteit het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek een studie opgezet: de Healthy Brain Study. De dertigers Inge en Mark doen mee.
Inge (39) uit Millingen aan de Rijn heeft een turbulent jaar achter de rug. "Ik heb mijn opleiding hbo verpleegkunde afgerond, ik ben meer gaan werken en naast het moeder zijn van een jongetje, hebben we tien maanden geleden een meisje uit Thailand geadopteerd", zegt Inge tegen Omroep Berg en Dal.
"Door corona kregen we minder hulp dan in het begin de bedoeling was. Maar toch gingen we door. Ik vraag me echt af, waar hebben we die energie in deze periode vandaan gehaald?"
Dat is één van de vragen waar onderzoekers straks mee aan de slag gaan. Hoe kan het dat de ene dertiger beter met stressvolle situaties om kan gaan, dan de andere?
Eigenlijk vond ik nog maar 20 procent van mijn werk leuk
Ook Mark (32) uit Groesbeek doet mee. Thuiswerken zette hem aan het denken. "Ik was al negen jaar werkzaam als werktuigbouwkundige. Door corona werkte ik veel thuis en ik merkte dat er daardoor veel sociale dingen van het werk wegvielen", zegt hij. "Eigenlijk vond ik nog maar 20 procent van mijn werk leuk."
Hij twijfelde over een studie biomedische wetenschappen, omdat gezondheid hem interesseerde. Maar uiteindelijk begon de Groesbeker met een omscholingstraject tot iets heel anders. "Sinds een half jaar werk ik als software engineer. Ik haal weer voldoening uit mijn werk, dat is heel fijn. Met mijn deelname hoop ik bij te dragen aan meer inzicht. Wat voor invloed kan een werkomgeving op de mens hebben?"

Meetmomenten

Deelnemers aan de studie doen mee aan drie meetmomenten in het jaar. Tussen elk meetmoment zit zo'n vier maanden. Telkens worden bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel geanalyseerd. Deelnemers meten thuis hoeveel ze bijvoorbeeld bewegen en hoe ze slapen.
Tijdens een testdag wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fietstest. Na afloop vullen deelnemers vragenlijsten in over onder meer voeding, levensgebeurtenissen of werk.