Rijk van Nijmegen

Lente! En dus hooikoorts, eikenprocessierups, muggen en andere ellende

Met de lente is het hooikoortsseizoen begonnen.
Met de lente is het hooikoortsseizoen begonnen. © ANP
OOIJ - Wie hooikoorts heeft, weet het allang. Het niezen en hoesten is weer begonnen. Waar moeten we de komende maanden nog meer rekening mee houden? En vooral, wat kunnen we zelf doen? We spraken met de Nijmeegse bioloog Maurice Martens van Pollennieuws.nl.
Lang niet iedereen houdt van deze tijd van het jaar. Bij sommigen zitten de lentekriebels vooral in de neus. Hoe zit dat?

'Gesnotter, gehoest en tranende ogen'

Welke pollen gaan de ogen, neus en keel van hooikoortspatiënten pijn doen?

Martens: "Het graspollenseizoen begint. Twee miljoen mensen krijgen hier de komende tijd last van. Ze krijgen te maken met gesnotter, hoesten en tranende ogen. Maar iedereen die last heeft van graspollen, weet dit. Dit komt elk jaar weer terug."
Een van Martens' trouwe volgers had op de kaart van Pollennieuws nog geen paarse kleur gezien, de kleur van de hoogste alarmfase. We hebben niet zo lang geleden veel regen gehad.

Kan dat een verklaring zijn dat het nog niet alle hens aan dek is voor mensen met hooikoorts?

"Als het regent, wordt de lucht schoongemaakt. Maar de graspollen gaan nu echt los. In het heuvelland van Limburg bloeit al flink wat grote vossenstaart en de pollen daarvan kunnen klachten geven bij mensen die gevoelig zijn voor graspollen."
De hooikoortswaarschuwing voor 22 april.
De hooikoortswaarschuwing voor 22 april. © Pollennieuws.nl

'Vijver is een voordeel'

We moeten natuurlijk ook weer beducht zijn voor muggen?

"Daar kunnen we zelf veel tegen doen! Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Zorg dat je niet te veel water in schotels voor de potplanten laat staan. Veel vissen in tuinvijvers zijn trouwens gek op muggenlarven, dus als je een vijver hebt, is dat vaak een voordeel."

Maar wie een vijver heeft, lokt ook reigers. Dus moet je met netten of draden zorgen dat reigers jouw vissen niet oppeuzelen.

"Het gaat goed met de reiger, het aantal reigers neemt toe. In mijn studententijd waren ze zeldzaam en we gingen naar de Ooijpolder (bij Nijmegen, red.) als er een reiger was gesignaleerd. Ik ben wat dat betreft niet zo pessimistisch over de biodiversiteit, dat mag ook wel eens gezegd worden. We hebben ook meer roofvogels."

Andere vogels die we dit voorjaar en de zomer in de gaten moeten houden, zijn de mezen. Waarom?

"Mezen zijn de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Die ontpopt in deze periode. Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de bestrijding van deze jeukrups door het ophangen van nestkastjes voor mezen. En dat is erg positief, want nestkastjes zijn veel verstandiger dan meteen maar de gifspuit te pakken. Veel gemeenten kiezen voor nestkastjes, maar dat kun je als particulier ook doen. Meer mezen betekent, meer eikenprocessierupsen die worden opgegeten."

Angst voor hoornaars

We hebben sinds deze week ook de Aziatische hoornaar in Gelderland. Eng ding?

"Deze hommelachtige vlieger is zeldzaam. Ik kom al heel lang in het veld en heb de hoornaar nog maar één keer met eigen ogen gezien. We moeten zuinig op de hoornaar zijn. Die is in principe ongevaarlijk en doet jou niets, tenzij je begint te slaan."
Tot slot van de redactie nog een waarschuwing voor wandelaars en hardlopers: grauwe ganzen hebben weer kuikens. Kom je te dicht bij de ganzenfamilie, dan loop je de kans onheus door vader en/of moeder gans te worden bejegend. Ze gaan sissen, nemen een dreighouding aan met hun vleugels en komen dan opeens op je af. Loop dus vooral met een boogje om de ganzen en hun kroost heen.

Zie ook: