Gelderland

Last van hooikoorts? Zeven alternatieven als je liever geen medicijnen neemt

Voor veel hooikoortspatiënten zijn dit lastige tijden.
Voor veel hooikoortspatiënten zijn dit lastige tijden. © Pexels/Beeldbewerking Omroep Gelderland
Voor hooikoortspatiënten zijn het barre tijden. De lucht is droog, de bomen en grassen staan in bloei en de wind verspreidt de zo gevreesde pollen door de regio. De pillen, sprays en druppels staan in tal van medicijnkastjes, maar wie liever geen tablet neemt, heeft alsnog een wereld om uit te kiezen.

Minder suiker, alcohol, koffie en cacao

De Vlaamse gezondheidsconsulente Martine Prenen raadde hooikoortspatiënten in het verleden af om suikers, alcohol, koffie, cacao, sterke kazen en koemelkproducten te gebruiken in het hooikoortsseizoen. Maria Sahakian, eigenaar van diëtistenpraktijk Noer in Nijmegen en omgeving, is het daar deels mee eens.
"Hooikoortspatiënten reageren overgevoelig op histaminen, dus door te minderen met histaminerijke producten kun je de klachten verminderen. Maar dat is wel lastig, want het zit in zo veel producten", zegt zij. "Dan kun je bijna niets eten. In het algemeen geldt wel: hoe verser je eten, hoe histamine-armer het is. Verse vis, vers vlees, verse zuivel en zo min mogelijk bewerkt."
Een kop thee: lekker, maar misschien niet te vaak doen als hooikoortspatiënt.
Een kop thee: lekker, maar misschien niet te vaak doen als hooikoortspatiënt. © Pexels/Beeldbewerking Omroep Gelderland
Het is wel altijd maatwerk, benadrukt Sahakian. Je kunt minder koffie, minder thee en minder kaas eten, maar tovermiddelen als ananas en ui gebruiken - waar sommige hooikoortspatiënten bij zweren - zijn geen medisch bewezen hulpmiddelen. Sahakian: "Misschien is dat een placebo voor sommige mensen. Maar als het iemand helpt: waarom niet?"

Kies voor medical taping

De laatste jaren heeft het fenomeen medical taping aan populariteit gewonnen. Bij die methode brengt een fysiotherapeut twee keer medische tape aan op specifieke delen van de rug. Het gebied onder de huid wordt daarmee beïnvloed en dat kan bijdragen aan vermindering van de hooikoortsklachten.
"Er zijn mensen die ieder jaar bij ons terugkeren voor medical taping, anderen proberen het en hebben er toch te weinig baat bij", zegt een fysiotherapeut die werkt bij Jansen Van den Berg in Vorden. Ze zegt dat de methode van medical taping inmiddels bij vrijwel iedere fysiopraktijk wel wordt toegepast.
Medical taping kan helpen de klachten te verminderen.
Medical taping kan helpen de klachten te verminderen. © ANP, ter illustratie

Ga naar zee

Een dagje aan zee kan wonderen doen. "De wind die over zee komt is redelijk schoon en bevat geen pollen", legt bioloog Maurice Martens van Pollennieuws uit. "Dat komt vooral doordat wij te maken hebben met noordwestelijke windstromen en betrekkelijk weinig wind uit het oosten. Bij een oostelijke wind komen de pollen uit het land namelijk ook op het strand terecht."
Martens raadt hooikoortspatiënten van harte aan de zee op te zoeken. "Wij hebben in het verleden zelfs meegemaakt dat iemand ons mailde, die verhuisd was van het binnenland naar de zeekust. Die had na de verhuizing veel minder klachten en was zó blij dat ze ons advies had opgevolgd", zegt Martens.
Wat zijn pollen?
Wie geen hooikoorts heeft, zal zich wellicht afvragen wat nu de boosdoener is achter de bekende klachten. Hoogleraar immunologie professor Huub Savelkoul van de Wageningen Universiteit legt het uit: "Pollenkorrels zijn eigenlijk de zaadcellen van planten. Dat is de kortste definitie. Die zaadcellen worden in enorme aantallen gemaakt en moeten worden verspreid in de buurt van de stempel, voor de bevruchting van planten."

"Die pollenkorrels kunnen op twee manieren bij de stempel komen. Via de wind, en dan zweven ze met grote hoeveelheden door de lucht - en daar kunnen mensen die er allergisch voor zijn veel last van hebben. Of via een insect. Als een bij van plant naar plant gaat, neemt die soms aan de pootjes zaadcellen mee. Daar hebben mensen geen last van. Nou ja, tenzij ze die bij opeten, natuurlijk."

Ga naar de bergen

Wat voor de zee geldt, geldt ook voor de bergen. Hoog boven land, zeker op die plekken waar geen bomen meer groeien, kun je als hooikoortspatiënt goed tot rust komen. De berglucht is over het algemeen ontzettend schoon en dus voel je je daar comfortabeler. Geen kriebelende neus, geen traanogen en geen niesbuien.

Eet lokale honing

Bij een proef in Finland, waar veel berkenbomen staan, gebruikte een groep hooikoortspatiënten lokale honing waaraan berkenstuifmeel was toegevoegd. Dat hielp om de klachten te verminderen. Helpt het om dagelijks een lepeltje honing van een lokale imker te eten? Misschien wel, misschien niet.
Bioloog Maurice Martens heeft er ook wel eens van gehoord. "Maar eerlijk gezegd heb ik er nooit wetenschappelijk bewijs voor gezien. Het kan toeval zijn", zegt hij. "Ik denk dat het lijkt op desensibilisatie. Je moet misschien net het geluk hebben dat in die honing precies die pollenkorrels zitten, waar jij allergisch voor bent. Ik heb geen aanwijzingen dat het werkt."
Sommige hooikoortspatiënten zweren bij een dagelijks lepeltje lokale honing.
Sommige hooikoortspatiënten zweren bij een dagelijks lepeltje lokale honing. © Pexels

Eet kurkuma

Kurkuma kennen we als een specerij met een opvallend gele kleur, die je nauwelijks meer uit je kleren krijgt als je het morst. Maar kurkuma is óók de specerij die curcumine bevat, en die stof heeft een anti-histamine-effect zoals ook medicijnen die hebben. Met andere woorden: een kleine hoeveelheid kurkuma kan een remmend effect hebben op hooikoortsklachten. Kurkuma is gezond en een theelepel (of twee) per dag kan zeker geen kwaad, zeggen deskundigen. Overdrijf het echter niet. Je kunt het natuurlijk ook als thee drinken.

Sport buiten

Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens: ben je hooikoortspatiënt en wil je graag buiten blijven sporten, kies dan de vroege ochtend of de late avond om actief te zijn. De concentratie pollen in de lucht is dan lager en dus ervaar je minder klachten.

Blijf binnen

Wil je liever geen medicatie nemen, maar zie je ook niets in de bovenstaande alternatieven - of werken die ook allemaal niet? Dan zit er weinig anders op dan binnenblijven en ramen en deuren gesloten te houden. Op die manier houd je de pollenkorrels zo veel mogelijk buiten. Als het hooikoortsseizoen ten einde is, kun je de deur weer uit.
De weersverwachting voor de komende dagen is weinig hoopgevend voor veel hooikoortspatiënten. "Het blijft behoorlijk zacht en droog en er staat een oostelijke wind", zegt Roosmarijn Knol van Weerplaza. Het graspollenseizoen is net begonnen, dus wie met name allergisch is voor die pollen, zal dat goed merken. "En de berkenbomen staan nog in bloei", voegt Knol eraan toe. Een fikse regenbui doet patiënten vaak goed. Die spoelt de lucht letterlijk schoon, waardoor de pollen neerslaan en niet meer door de lucht zweven.