Achterhoek

Afvalbedrijf in grote problemen: vijf vragen en vijf antwoorden

Controle bij afvalbedrijf Ter Horst.
Controle bij afvalbedrijf Ter Horst. © Persbureau Heitink
VARSSEVELD - Groot nieuws deze week: de provincie is van plan de vergunningen van afvalbedrijf Ter Horst in Varsseveld in te trekken vanwege een groot risico op criminele activiteiten. Maar wat betekent dat? En wat kan het bedrijf nog? Vijf vragen en antwoorden over deze opmerkelijke stap.

1. Is dit uniek?

Ja, deze stap van de provincie Gelderland is uniek. Om deze reden heeft de provincie nog nooit een vergunning ingetrokken. Er is op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) onderzoek gedaan naar het bedrijf. Met de Bibob kunnen overheden vragen om een onderzoek naar een bedrijf. Zo wil de overheid voorkomen dat een vergunning wordt misbruikt voor criminele doeleinden.
Uit het onderzoek komt naar voren dat ‘er een groot risico bestaat dat het bedrijf de vergunningen gebruikt om strafbare feiten te plegen’, laat de provincie weten. "Maar de Bibob geeft niet het advies: trek de vergunning in. Die constateert alleen maar of er een relatie is tot strafbare feiten", vertelt Teun Blom van Blenheim Advocaten. Het intrekken is een afweging van de provincie.

2. Om wat voor criminele activiteiten gaat het?

De provincie Gelderland kan daar niets over zeggen. Dat komt omdat een Bibob-onderzoek vertrouwelijk is. Sterker nog: er ligt geheimhouding op. Volgens Blom blijft dat ook zo. "Het rapport kan worden gedeeld met een rechtbank, de zitting kan ook gewoon openbaar plaatsvinden, maar het rapport wordt niet gedeeld."
Het onderzoek richt zich in het algemeen op twee dingen: het plegen van strafbare feiten of profiteren van strafbare feiten. Een veroordeling in het verleden kan daar al genoeg voor zijn. Een bestuurder van het bedrijf werd vorig jaar veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

3. Wat zijn de gevolgen voor Ter Horst?

Het afvalbedrijf heeft veel verschillende vergunningen. Een deel wordt afgegeven door de gemeente en een deel door de provincie. Het is dus niet zo dat het bedrijf de deuren moeten sluiten als dit plan van de provincie doorgaat. Hoe groot de gevolgen precies gaan zijn, is ook nog onbekend. Wel is duidelijk dat het inzamelen van bedrijfsafval in ieder geval niet meer mogelijk is als de provincie dit doorzet.
De gemeente Oude IJsselstreek – waar Varsseveld onder valt – laat in een statement weten het besluit van de provincie te steunen. Maar, zo zegt burgemeester Otwin van Dijk, het levert ook veel vragen op. "Maar veel van die vragen zijn op dit moment nog niet te beantwoorden."

4. Wat kan Ter Horst nog doen?

De eerste stap is een zogenoemde zienswijze. Het plan van de provincie is nog niet definitief, Ter Horst heeft zes weken de tijd om te reageren. En daarna kan de hele juridische molen nog worden doorlopen. Dat kan eindigen bij de Raad van State. Het bedrijf heeft al aangegeven heel lang door te willen vechten, mocht dat nodig zijn. "Als de provincie dit doorzet rest ons niets anders dan in beroep te gaan. Zo nodig tot de Raad van State."
"En dat advies kan je weerleggen. Bovendien is van belang of het evenredig is", vertelt Blom. De gevolgen zijn bij een bestaand ondernemer groter dan bij iemand die voor het eerst een vergunning aanvraagt. "Je hebt kosten die je hebt gemaakt, personeel. Die gevolgen moeten dan allemaal worden meegewogen."
Bovendien kan de provincie volgens Blom niet blind op het advies in het Bibob-onderzoek afgaan. "Ze moeten zelf ook onderzoeken of het advies juist is."

5. Waarom reageert niemand?

Een persbericht, een verklaring, maar een interview wil niemand geven. Het geeft aan hoe gevoelig het ligt, bovendien kan bijvoorbeeld de provincie niet het achterste van de tong laten zien. Er ligt immers een strikte geheimhouding op het onderzoek: daar uit delen – al is het per ongeluk – is strafbaar.
Ook andere belanghebbenden of betrokkenen willen niet reageren of verwijzen naar een statement.
In Varsseveld maken ze zich wel zorgen om het nieuws over het bedrijf: