Gelderse Vallei

Nog steeds dode vogels in Barneveld, groter gebied in bos afgezet

Een zwaan wordt geruimd.
Een zwaan wordt geruimd. © Persbureau Heitink
BARNEVELD - Er worden nog altijd dode vogels met vermoedelijk vogelgriep in het Schaffelaarsebos in Barneveld gevonden. De afgelopen dagen ging het om zo'n drie á vier per dag. De gemeente Barneveld gaat nu een groter deel van het gebied afzetten in de hoop meer besmettingen te voorkomen, meldt Sjaak Melse van Dierenambulance Barneveld. "Er is zolang er dode vogels gevonden worden nog steeds reden tot zorg."
In het paasweekend gingen alle alarmbellen af toen er tien dode vogels per dag werden gevonden rond de Koewei, een groen weiland met een gracht eromheen in het Schaffelaarsebos. "Dat aantal is nu wel wat teruggelopen, maar elke dode vogel betekent dat het virus nog steeds rondgaat én dat er mogelijk meer besmettingen kunnen komen", legt Melse uit. "Het is te voorbarig om de conclusie te trekken dat het virus terugloopt."
Hoe en of het virus zich nu verder verspreidt is heel moeilijk te zeggen. "Als we een weekje geen zieke of dode vogels meer vinden, kunnen voorzichtig positief zijn, maar dat betekent niet dat het vogelgriepvirus dan weg is, want het virus kan langer overleven. Dus ook dan blijft er een risico", legt Melse uit. Overigens staat officieel nog niet vast dat de vogels zijn overleden aan vogelgriep, al wijst alles daar wel op. De NVWA doet onderzoek naar de gevonden vogels, wanneer duidelijkheid komt over de doodsoorzaak, is niet bekend.

Paden gaan dicht

De gemeente Barneveld gaat vandaag samen met Gelders Landschap een groter gebied om de Koewei afzetten. "Dit op verzoek van dierenartsen. De Koewei zelf was al afgesloten, maar de paden eromheen gaan nu ook dicht. Hierdoor hopen we dat de besmettingen terugnemen. Mensen en huisdieren kunnen zo niet meer in de buurt van het water komen, wat hopelijk helpt", zegt Melse.
De dierenambulance blijft het gebied scherp in de gaten houden. "Hopelijk zijn we er snel vanaf."