Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Op bedevaart door de Betuwe, over een paar weken kan het

RESSEN - Rome, Santiago de Compostella en Lourdes zijn bekende bedevaartsoorden. Als het aan de initiatiefnemers van de nieuwe pelgrimsroute Wegen met Zegen ligt worden Betuwse dorpen als Elst en Ressen snel aan dit rijtje toegevoegd. Vanaf 15 mei kunnen pelgrims een voettocht van 150 kilometer dwars door het Betuwse landschap maken op zoek naar inspiratie en bezinning.
De route leidt langs de mooiste plekken in het westelijke deel van de Betuwe. Op hun pad vinden de pelgrims meer dan veertig verschillende kerken en kapellen. ‘Er is hier een rijke geschiedenis, ook op het gebied van Christendom. En het Betuwse landschap is natuurlijk prachtig om doorheen te lopen’, vertelt pastoraal werker en initiatiefneemster Margreet Sanders. Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink wandelt ze alvast een deel van de route.
Luister naar de radioreportage (1-3)

Elf etappes

De voettocht is verdeeld in elf etappes. Op verschillende plekken langs de route kan er worden overnacht, zodat de pelgrims de 150 kilometer in een keer kunnen lopen. Wie denkt aan wandelen door de Betuwe, denkt ook al snel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Volgens Sanders zijn het twee totaal verschillende ervaringen…
Luister naar de radioreportage (2-3)

Pas op de plaats

Bij boekwinkels in het hele land is inmiddels het wandelboekje Wegen met Zegen verkrijgbaar. Hierin is alle informatie over de pelgrimage door de Betuwe te vinden. Ook mensen die niet gelovig zijn, kunnen de route wandelen, zeggen de initiatiefnemers. ‘De route is er voor iedereen die van meerdaagse wandelingen houdt, maar biedt ook vele mogelijkheden voor verdieping. Juist in onze hectische tijd is het goed om af en toe een pas op de plaats te maken en even tijd voor jezelf te nemen.’
Luister naar de radioreportage (3-3)
Op 15 mei wordt de pelgrimsroute officieel geopend. Tot die tijd zijn vrijwilligers bezig met de laatste voorbereidingen. Zo worden er wegwijzers geplaatst om te voorkomen dat pelgrims verdwalen.