Liemers

Zeldzaam beestje moet verhuizen voor doortrekking A15

De kieuwpootkreeft.
De kieuwpootkreeft. © René Krekels
ZEVENAAR - Biologen van Rijkswaterstaat zijn op zoek naar nieuwe plekken voor de zeldzame kieuwpootkreeft, officieel 'rood-groen zwemmend geraamte' genaamd. Het diertje komt voor in de buurt van Zevenaar waar de verlenging van de A15 is gepland, maar Rijkswaterstaat houdt de precieze locatie geheim.
Kieuwpootkreeftjes zijn in heel Noordwest-Europa zo zeldzaam dat Rijkswaterstaat niet wil zeggen waar ze precies zijn gevonden. "We willen niet dat jan en alleman met een schepnet op jacht gaat", vertelt bioloog Martin Soesbergen.
Volgens de bioloog zijn het bijzondere beestjes. De kieuwpootkreeft is twee tot drie centimeter lang en grotendeels doorzichtig. Hun bouw is sinds de prehistorie niet echt veranderd, waardoor ze ‘levende fossielen’ worden genoemd.

Mystieke status

Engelsen noemen de diertjes 'fairy shrimps' oftewel elvengarnalen. Deze mystieke status danken ze aan het vermogen om schijnbaar uit het niets op te duiken. Dat heeft ermee te maken dat de eitjes tientallen jaren in een drooggevallen modderpoel kunnen liggen. Komt de modderpoel weer onder water te staan, dan komen de eitjes uit.
Bioloog Martin Soesbergen legt uit dat de kieuwpootkreeft niet voor niets leeft in wateren die tijdelijk droogvallen: "Daarin komen geen natuurlijke vijanden voor zoals vis en roofkevers." Het kreeftje eet vooral algen en bacteriën.

Eitjes verplaatsen

"We verkennen op dit moment de mogelijkheden om het rood-groen zwemmend geraamte te behouden bij de mogelijke verlenging van de snelweg A15." Het verplaatsen van de eitjes vanuit de bodem van een van de poelen naar andere of nieuw aan te leggen poelen is één van de mogelijkheden.
De Raad van State moet nog steeds uitspraak doen over de aanleg van de A15. Die wordt komende zomer verwacht.