Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Ex-gedetineerden bang op straat te belanden: 'Ze hebben schijt aan ons'

Ex-gedetineerde Eddy.
Ex-gedetineerde Eddy. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tientallen ex-gedetineerden in Arnhem en Andelst dreigen op straat te belanden. Het zijn voormalig gevangenen die onderdak hebben bij 4 Your Care. Ze hebben woonproblemen of zijn onvoldoende in staat om zelfstandig te wonen. De geldkraan voor de zorginstelling is dichtgedraaid, omdat de administratie niet op orde bleek.
Voor twee van de drie locaties is inmiddels faillissement aangevraagd en de voormalig gevangenen moeten weg. En daar maken zij zich grote zorgen om.
Een aantal weken geleden kregen hij en zijn medebewoners te horen dat ze 'eruit moeten', vertelt Eddy. Hij woont nu zo'n 16 maanden op de locatie aan het Jansplein. De onzekerheid waar je terechtkomt en of je wel iets anders krijgt, knaagt aan hem, maakt Eddy duidelijk. "Ik ga hier niet uit voordat ik iets anders heb."

'Geld verdienen over onze rug'

4 Your Care wil hen zo snel mogelijk weg hebben, ervaart Eddy. "Dan kunnen ze weer geld verdienen. Maar dan wel over onze rug. Dan voel je je aardig misbruikt", doelt hij op een mogelijke doorstart van het bedrijf. "Wij worden dan op straat geschopt en kunnen het uitzoeken. Met andere woorden: ze hebben gewoon schijt aan ons."
Van de zorginstelling hoorde hij tot dusver 'eigenlijk helemaal niets'. "We weten alleen dat we zoek moeten naar een andere woning. Er wordt niet gepraat over een tijdsbestek. Dat geeft nog weer extra druk, dat we niet weten waar we aan toe zijn."
Op schrift staat er volgens Eddy niets. Via het personeel zouden ze te horen hebben gekregen dat ze weg moeten. "Van de leiding zelf niet. Die wonen hierboven, maar daar hoor je niets van. Dat vind ik gewoon slecht."
Zijn reclasseringsmedewerker is hard voor hem aan de slag om een andere plek te vinden, weet Eddy. "Maar er zijn niet veel instellingen die ons aannemen. Dus het is moeilijk om ergens tussen te komen. Als er geen plek is, is er geen plek."

'In nachtopvang wil je niet zitten'

Het liefst zou Eddy ergens terechtkomen waar hij nog de nodige begeleiding krijgt. "Maar als het niet anders kan, dan maar op mezelf. Zodat ik in elk geval een dak boven mijn hoofd heb." Eddy is bang om op straat te belanden. "Waar moet je dan naartoe? Waarschijnlijk in de nachtopvang. Daar wil je niet zitten."
Alexander woont sinds september bij 4 Your Care. In het verleden was hij een veelpleger in vermogensdelicten, vertelt hij. "Met name diefstallen." Na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten, zat hij nog acht maanden in een kliniek voor drugs- en gokproblemen. "Nog steeds loop ik vast met mijn emoties en door prikkels. Daar ben ik voor in behandeling."

'Heel wat aan mij verdiend'

Volgens Alexander kreeg 4 Your Care acht uur in de week zorg voor hem vergoed. "Maar als ik geluk had, was er een keer in de twee of drie weken een gesprek." Dat zou voor meerdere bewoners gelden. De klacht dat de administratie van het bedrijf niet op orde was en er meer zorg werd gedeclareerd dan werd gegeven, is dan ook meer dan terecht, bevestigen Eddy en Alexander. "Die hebben heel wat geld aan mij verdiend", stelt Alexander. "Schandalig. Dat maakt me zo boos."
Ook heeft Alexander het gevoel door de leiding van de zorginstelling 'eruit gewerkt te worden'. Zo is woensdag zijn wasdag, maar zijn er stalen hekken met sloten voor de wasmachines geplaatst zodat die niet kunnen worden gebruikt, toont hij. "Er wordt niet meer naar je omgekeken en ze maken niks meer schoon." Alexander zegt te willen voorkomen dat bij hem 'de knop omgaat'. "Want dan krijg ik er schijt aan."
Tekst gaat verder onder de foto.
De sloten op de wasmachines bij 4 Your Care.
De sloten op de wasmachines bij 4 Your Care. © Omroep Gelderland
"Dit was onze veilige haven. Ons thuis", vervolgt Alexander. "En nu weten we niets." Die onzekerheid frustreert hem. Het liefst wil hij met goede zorg werken aan een 'normale toekomst'. "Zonder al die onzin uit het verleden."

'Situatie duurt al zes maanden'

Directrice Lucia Thakoersing van 4 Your Care bevestigt dat haar cliënten moeten worden verplaatst, omdat haar zorginstelling geen geld meer ontvangt. Daarover zouden zowel de cliënten als de reclassering zijn geïnformeerd. "De reclassering moet hen onderbrengen in passende woonvoorzieningen. Wij hebben geen contract meer met DJI." DJI staat voor de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Er zijn voldoende andere plekken voor haar cliënten, meent de zorgdirecteur. "En anders moet dat binnen de regio worden opgelost." Volgens Thakoersing duurt deze situatie al zes maanden, vanaf het moment dat de geldkraan werd dichtgedraaid.
Thakoersing bekijkt op dit moment verschillende mogelijkheden, waaronder een doorstart van het bedrijf. Ook kijkt zij naar een definitieve einddatum dat de deuren van haar instelling dichtgaan.
Dat cliënten zich zorgen maken, vindt Thakoersing terecht gezien het feit dat zij niet weten wat er gaat gebeuren en er geen geld meer is. "Maar je zorgen maken is niet genoeg. Je moet zelf met de reclassering kijken wat je opties zijn. Daar moet actie achter zitten." Dat gebeurt niet bij alle bewoners, ziet Thakoersing.

'Cliënten op straat niet nodig'

DJI stelt dat de betalingen aan 4 Your Care zijn gestopt omdat onder meer de urenregistratie van het personeel onvolledig en daardoor onnavolgbaar was. "Daardoor hebben we niet met voldoende zekerheid kunnen vaststellen of de gedeclareerde zorg daadwerkelijk was geleverd."
DJI geeft aan in elk geval voor de maand april leefgeld te hebben gegeven, waarmee cliënten boodschappen en maaltijden kunnen aanschaffen. Bij een faillissement wordt er samen met de curator gekeken naar een overnamekandidaat, doorstart of herplaatsing van de cliënten, legt een woordvoerder uit. "Cliënten worden niet op straat gezet." Dat zou ook niet nodig zijn. Daarbij wijst DJI op bestaande overeenkomsten die dat moeten voorkomen. "Als het nodig is zullen de gemeente Arnhem, DJI, de reclassering en eventueel ook het zorgkantoor daarvoor samen optrekken."