Arnhem en omstreken / Achterhoek

Rus leidt Oekraïens orkest: 'Wij hebben geen misverstanden onderling'

Violist Alexej Pevzner
Violist Alexej Pevzner © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op uitnodiging van Phion, voorheen bekend als het Gelders Orkest, spelen musici uit Oekraïne vrijdag een benefietconcert in de DRU in Ulft. Het gaat om musici die naar verschillende landen zijn gevlucht en nu bij elkaar komen.
Het ensemble heet het Kiev-orkest en repeteerde donderdagmiddag in Musis Sacrum in Arnhem. De leden van het gezelschap kregen toestemming van de Oekraïense regering om over de grens concerten te geven, zegt violist Alexej Pevzner en leider van het ensemble.

'Heel aangrijpend voor mij'

Pevzner is Rus, verbonden aan het Phion, en al 32 jaar woonachtig in Nederland. Familie of vrienden in Rusland heeft hij niet. "Sinds de oorlog begon, voelt het alsof ik daarbij betrokken ben. Het is heel aangrijpend voor mij."
Kijk naar een reportage:
Musici uit Oekraïne spelen vrijdag een benefietconcert

'Muziek is het leven, leven is emoties'

Cellist Anna Nozha vertelt dat het concert van vrijdag Musici tegen de oorlog heet." Violist Mykhailo Bilych legt uit hoe belangrijk muziek is: "Muziek is het leven, leven is emoties. Wij laten met onze muziek ons leven en emoties horen."
Pevzner vult hem aan: "Wij hebben geen misverstanden onderling. Het is fijn samenwerken met deze fantastische musici van heel hoog niveau."
Het Kiev-orkest gaat met het concert in Ulft geld inzamelen voor de stichting Hart voor kinderen. Die zet zich wereldwijd in om verlaten en kwetsbare kinderen in moeilijke levensomstandigheden een betere toekomst te geven.
Cellist Anna Nozha.
Cellist Anna Nozha. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland