Gelderland

Sauna's en zonnestudio's worden ook duurder

Ook ondernemers hebben te kampen met gestegen energieprijzen.
Ook ondernemers hebben te kampen met gestegen energieprijzen. © ANP
PUTTEN - De gestegen energieprijzen dwingen niet alleen consumenten, maar ook ondernemers kritisch te kijken naar hun verbruik. Maar wat kun je als ondernemer doen om de prijs te drukken?
Erwin Prins is eigenaar van IZI Fitness, met vestigingen in Tiel en Duiven. In zijn sportscholen branden de lampen, draaien airco's ter verkoeling en in Duiven hebben sporters de mogelijkheid om na afloop te douchen. "Bij onze vestiging in Tiel waren we al van plan de douches weg te halen, daar ben ik nu wel blij mee", zegt Prins eerlijk. "Het scheelt toch in de kosten."
In de sportschool verbruiken apparaten, lampen, airco's en douches energie.
In de sportschool verbruiken apparaten, lampen, airco's en douches energie. © William Choquette via Pexels

Weinig opties om te besparen

Voor de rest kan hij eigenlijk maar weinig doen, bekent Prins. "In de ochtenduren zetten we wat meer ramen open dan gebruikelijk, in Duiven zetten we tegenwoordig de sauna's pas aan wanneer mensen daar om vragen en gelukkig hebben we net onze ketels vervangen door hoogrendementketels. Dat bij elkaar opgeteld scheelt ons in de kosten. Maar we ontkomen er niet aan de airco's aan te zetten en de lampen te laten branden. We zijn 24/7 open en kunnen de mensen niet in het donker laten sporten."
Het zwembad in Westervoort kwam met een wel heel creatieve oplossing: daar lieten ze het waterpeil een halve meter zakken en wordt het water sinds kort verwarmd tot 27,5 graden in plaats van 28,5 graden. Daarmee bespaart het bad maandelijks zo'n 3.000 euro.
Datacenter Computel Standby opereert vanuit Apeldoorn en host tal van websites en servers. Dat slurpt energie, maar echte mogelijkheden om te bezuinigen zijn er niet. Het datacenter zegt al langere tijd te doen wat het kan, om zo 'groen' mogelijk te opereren.
"We hebben de voorbije jaren al een heleboel voorzieningen getroffen om ons energieverbruik zo veel mogelijk te beperken. In de huidige situatie, met de hoge energieprijzen, is een zo laag mogelijk energiecontract eigenlijk het meest van waarde."
Energie besparen in een datacenter gaat haast niet, zegt men in Apeldoorn.
Energie besparen in een datacenter gaat haast niet, zegt men in Apeldoorn. © Brett Sayles via Pexels

Energietoeslag bij de sauna

Bij Sauna Drôme in Putten zagen ze zich genoodzaakt een energietoeslag in te voeren. Bezoekers wordt gevraagd een toeslag van 2 euro per persoon te betalen, om gebruik te maken van de wellness-faciliteiten. "Die toeslag verkopen we als een tijdelijke toeslag", benadrukt horecamanager Alex Gouda. "Onze energiekosten zijn met 40 procent gestegen en we stoken hier grotendeels op gas en elektra, de kosten zijn flink gestegen."
Door tijdelijk een toeslag te vragen, kunnen de entreeprijzen gelijk blijven. Zodra de energiekosten weer zakken, kan de toeslag weer van de prijs af worden gehaald. Sauna Drôme vindt het belangrijk de wellness-beleving intact te laten en vond het not done de temperatuur van het water te verlagen. "Mensen konden de afgelopen jaren al zó weinig, dan willen we dat ze hier echt de 100 procent beleving ervaren", legt Gouda uit.

'Energiekosten verdubbeld'

Joppe Jansen, eigenaar van River Zonnestudio in Doetinchem, zegt dat er binnen zijn branche weinig onderdelen zijn om op te bezuinigen. Hij noemt de energieprijzen 'een bak ellende' en merkt bij collega-ondernemers dat ook zij geen oplossingen zien om het energieverbruik terug te dringen. "De energiekosten zijn ongeveer verdubbeld", zegt Jansen. "Op dit moment zijn ze wel weer iets gezakt, maar de prijs voor het zonnen zal iets omhoog moeten."
Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
Bezoekers van IZI Fitness in Tiel en Duiven hoeven daar niet voor te vrezen, zegt eigenaar Prins. Al houdt hij wel een slag om de arm. "We zijn gelukkig een gezond bedrijf en op dit moment is het beheersbaar, maar dit moet niet uit de hand lopen. In de coronaperiode hebben veel mensen ons gesteund, dus ik probeer de prijs nu stabiel te houden. Maar als ik merk dat het écht niet te doen is, zal het toch moeten", zegt hij over een eventuele prijsstijging.