Gelderse Vallei

Nog eens 150.000 dieren geruimd om vogelgriep

In Lunteren is vogelgriep ontdekt bij een eendenbedrijf.
In Lunteren is vogelgriep ontdekt bij een eendenbedrijf. © ANP
LUNTEREN - Opnieuw is bij een pluimveehouderij in Lunteren vogelgriep vastgesteld. Alle 3000 dieren op het eendenbedrijf worden geruimd. Ook worden bij zeven omliggende bedrijven ruim 145.000 dieren geruimd.
In een straal van een kilometer rondom het besmette bedrijf liggen acht andere bedrijven met pluimvee, waaronder een broederij. Deze bedrijven worden, met uitzondering van de broederij, uit voorzorg geruimd om verdere verspreiding te voorkomen.
Binnen de 3 kilometerzone liggen 32 andere pluimveebedrijven, die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 254 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Lunteren en Barneveld

Ruim een miljoen dieren geruimd

Woensdag werd ook al bij twee bedrijven in Lunteren vogelgriep vastgesteld. Die bedrijven moesten geruimd worden. Dat gold ook voor vijf andere bedrijven in de directe omgeving. Tegelijkertijd werd ook bij een bedrijf in Voorthuizen (gemeente Barneveld) vogelgriep vastgesteld.
Sinds er een ophokplicht geldt in oktober vorig jaar, heeft de vogelgriep al aan meer dan een miljoen dieren het leven gekost.

Zie ook: