Gelderland

We nemen minder vaak de bus en trein: 34 miljoen euro compensatie

Vervoerders vroegen voor ruim 30 miljoen aan compensatie aan.
Vervoerders vroegen voor ruim 30 miljoen aan compensatie aan. © Omroep Gelderland
Het Gelders openbaar vervoer heeft vorig jaar voor 34 miljoen euro aan compensatie aangevraagd. Dat geld wordt betaald door het Rijk.
Die bedragen lopen allemaal via de provincie Gelderland, die donderdag deze opsomming bekendmaakte. Het geld is bedoeld voor misgelopen inkomsten vanwege de coronacrisis. Daardoor namen minder mensen de bus of trein, maar met het geld konden de vervoerders wel de dienstregeling blijven rijden.

'Ik word hier boos van'

De problemen zijn nog niet voorbij, want de kosten voor een busritje zijn inmiddels flink opgelopen en de reizigers zijn niet massaal weer de bus ingestapt. Om te zorgen dat de bussen kunnen blijven rijden, is die compensatieregeling er ook dit jaar nog. Daarna niet meer.
"Daar word ik gewoon boos van", foetert Judith Tenbusch van PvdA Gelderland. "We kunnen wel naar de Malediven, maar niet meer naar school", vergelijkt zij de ov-steun met het geld voor KLM.
Er is de angst dat de afgelopen twee jaar is bijgelapt voor lege bussen, maar dat dat teniet wordt gedaan als er nu geen extra geld bijkomt.