Arnhem en omstreken

Arnhem maakt zich op voor groot feest: 'Hopelijk gedraagt iedereen zich'

Sander Wind van de Stichting Koningsdag Arnhem kijkt uit naar de dag.
Sander Wind van de Stichting Koningsdag Arnhem kijkt uit naar de dag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wat de 4Daagse Feesten zijn in Nijmegen, zijn Koningsnacht en Koningsdag in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is volgens velen dé plek waar je moet zijn op deze feestdag. In de stad wordt al hard gewerkt aan de opbouw voor het feest. "We zijn zo blij dat het weer kan."
De afgelopen twee jaar was de stichting ook druk in de weer met organiseren, maar gooide corona telkens roet in het eten. En dus is het nu alweer drie jaar geleden dat er voor het laatst Koningsdag werd gehouden in Arnhem.
De opbouw voor Koningsnacht- en dag is in volle gang.
De opbouw voor Koningsnacht- en dag is in volle gang. © Omroep Gelderland
Sander Wind van de Stichting Koningsdag Arnhem kan opgelucht adem halen: "Het is het grootste, vrij toegankelijke evenement van deze stad en we zijn zo blij dat het weer kan."
Het leverde wel het nodige werk op voor de stichting. "Het was wel even aanpoten, want we hadden het eigenlijk niet verwacht dat het kon", zegt Wind. "Maar ineens ging het de goede kant op. We moeten wel weer even wennen met z'n allen."

Meer dan honderd optredens

Koningsnacht en de dag zelf bestaan uit een uitgebreid programma verspreid over de hele binnenstad en daarbuiten. Er zijn veel verschillende muziekstijlen. Zo zijn er meer dan tien plekken waar je vooral buiten maar soms ook binnen kunt genieten van optredens van diverse artiesten. Van Snollebollekes, Nicky Romero, Kris Kross Amsterdam, Afro Bros, Gebroeders Ko tot Claw Boys Claw en Mart Hoogkamer.
De opbouw van de podia is in volle gang.
De opbouw van de podia is in volle gang. © Omroep Gelderland
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft zin in het Oranjefeest. Vorig jaar liep het op 27 april in Arnhem behoorlijk uit de hand in het Sonsbeekpark. Ondanks een verbod vanwege corona, waren daar toen honderden mensen bij elkaar gekomen om een feestje te vieren. Toen de politie het park ontruimde, ontstonden er ongeregeldheden en vechtpartijen.
Dit jaar verwacht Marcouch dat het allemaal goed verloopt: "De rellen hadden met Koningsdag niets te maken. Ik hoop dat iedereen zich goed gedraagt. Het mag wat mij betreft best té gezellig zijn, als het maar gezelligheid is. Gedoe en geweld horen daar niet bij", stelt de burgemeester.

Zorgen om de toekomst van Koningsdag

Overigens maakt Sander Wind van de Stichting Koningsdag Arnhem zich wel wat zorgen over de toekomst van het evenement: "Er wordt steeds meer gebouwd in Arnhem, dus krijgen we meer bewoners in de binnenstad. En die hebben ook zo hun zorgen en eisen. Maar eerst is de blik gericht op Koningsdag 2022."
Om alles goed te laten verlopen, gelden er in de hele stad de volgende regels:
  • Geen glas, alleen plastic bekers. Bij controle flinke boete.
  • Geen alcohol bij supermarkten. Alleen de horeca mag alcohol schenken op Koningsdag 2022. Voor onder meer supermarkten en cafetaria’s in de binnenstad geldt een verkoopverbod vanaf 26 april 18:00 uur tot en met 28 april 06:00 uur.
  • Controle op jongeren. Jongeren tussen 18-25 kunnen polsbandjes halen bij posten op Stationsplein, de Markt en de Trans. Legitimatiebewijs verplicht.
  • Geen fietsen plaatsen in binnenstad vanwege doorgaande weg hulpdiensten. Op 26 en 27 april worden (brom)fietsen daar opgeruimd.
  • Tekstschermen en looproutes door de binnenstad. Met daarop aanwijzingen bijvoorbeeld: plein vol.
  • Vier EHBO-posten: op de Trans, de Markt, Gele Rijdersplein en bij Musis.
  • Minder parkeerplekken in binnenstad. De Trans is vanaf vrijdag 22 april tot en met donderdag 28 april afgesloten vanwege het Foute Oranjefeest.
  • Muziek buiten mag alleen met een evenementenvergunning. Om de overlast voor omwonenden te beperken moet alle muziek buiten om uiterlijk 00.00 uur stoppen.