Noord-Veluwe

Statenleden kijken naar gevaarlijke oversteek: 'Hier moet écht iets gebeuren'

De Statenleden kijken naar de gevaarlijke kruising.
De Statenleden kijken naar de gevaarlijke kruising. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Zo'n vijftien Statenleden hebben woensdagochtend de inmiddels beruchte oversteek op de N798 ter hoogte van de Hoofdlaan in Putten bezocht. Op uitnodiging van een klankbordgroep kwamen ze kijken naar de onveiligheid van de oversteek. "Hier moet écht wat gebeuren", klinkt het bij de Statenleden.
Eigenlijk zouden de policiti vorige week al komen, maar door miscommunicatie ging dat tien minuten voor de afspraak niet door. Leden van de klankbordgroep waren op z'n zachts gezegd niet blij met de situatie. Cake, koek en krentenbrood dat klaarstond, kon zo weer afgeruimd worden.
Vandaag stond er wederom krentenbrood voor de Statenleden klaar. Zelfs voor aanvang was een aantal leden al op de oversteek aan het kijken. "Dit is heel anders dan vorige week. We staan hier écht met een ander gevoel", zegt schooldirecteur en klankbordgroep-lid Hans Wassink. De politici gaven elk aan te balen van de situatie van vorige week, maar zijn blij er nu wél te zijn.
De kruising is heel gevaarlijk en heel eng
Statenlid Jan Daenen (PvdA)
Nadat de schooldirecteur een inleidend praatje hield, verplaatste het gezelschap zich naar de oversteek. De Puttenaren namen elk een groepje Statenleden onder hun hoede en lieten de gevaren van de kruising zien.
Het moment was niet toevallig gekozen; allemaal kinderen die naar school gingen, staken onder toeziend oog van de politici over. De drukte en onoverzichtelijkheid van het kruispunt waren goed zichtbaar.
De kruising in Putten.
De kruising in Putten. © Omroep Gelderland

'Levensgevaarlijk'

De Statenleden zien de urgentie van het probleem. Hans van Ark (CDA), die zich tijdens de bijeenkomst opwierp als onofficieel voorzitter van het gezelschap politici, is stellig: "De situatie is heel heftig. We hebben nu met eigen ogen gezien hoe levensgevaarlijk het hier is", zegt hij voor de kruising.
Collega Jan Daenen (PvdA) sluit zich daarbij aan. "We zijn tijdens het spitsuur geweest. Je ziet waarom er zoveel zorgen zijn over dit punt. Het is heel gevaarlijk en heel eng. Daarom is het goed dat we hier vandaag geweest zijn."
Hij is van plan hier aandacht voor te vragen aan het dagelijks bestuur van de provincie. "We moeten op de korte termijn naar een snelheidsverlaging van 80 naar 60 kilomter per uur toe. Op de lange termijn moet er gewoon echt iets aan de inrichting van de weg gebeuren." Van Ark is het daarmee eens. Hij geeft daarnaast aan dat de oplossing 'door alle betrokkenen gedragen moet worden'.

'Gezellig'

Leden van de klankbordgroep zijn blij met het bezoek van de Statenleden. "Als ze er nu over spreken, dan hebben ze er kennis, kunde en verstand van zaken van. Dat vind ik grote winst", blikt Hans Wassink op het bezoek terug. "En het was ook nog best gezellig", zegt een ander lid van de klankbordgroep.
Morgen komt provinciebestuurder Helga Witjes met de Puttenaren praten over de oversteek. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijker wanneer de oplossing voor het beruchte kruispunt er komt.