Gelderland

Russische zandkunstenaars maken artistiek protest tegen oorlog

Zandkunstenaar Ilya Filimontsev uit Rusland aan het werk
Zandkunstenaar Ilya Filimontsev uit Rusland aan het werk © Omroep Gelderland
ELBURG - Terwijl Russen op veel plekken in de wereld niet welkom zijn, zijn ze wel aanwezig in Elburg, voor de jaarlijkse tentoonstelling Zandverhalen. Ook dit jaar is daar gewoon door Russische zandkunstenaars gewerkt aan verschillende zandsculpturen, waaronder een artistiek protest tegen de oorlog in Oekraïne.
Het werk heet Kain en Abel en gaat uiteraard over de bekende broedermoord uit de Bijbel. Volgens het verhaal Genesis 4 in het Oude Testament zijn Kaïn en Abel de twee oudste zonen van Adam en Eva. Kaïn is de eerstgeborene, maar ook de eerste moordenaar ter wereld, want hij brengt zijn iets jongere broer Abel om het leven.

Geheime diensten

Ilya Filimontsev is één van de Russen die aan het kunstwerk hebben gewerkt. Hij kan niet heel uitgesproken zijn, want hij moet nog terug naar zijn moederland.
Volgens creatief leider Aad Peters van 'Zandverhalen' is het niet ondenkbaar dat de Rusissche geheime diensten meelezen. "Alles wat zij u zeggen wordt misschien genoteerd en creëert een probleem als zij thuiskomen". En dus moet het werk voor zichzelf spreken, een stil protest dus.
Kijk naar een interview met Aad Peters en Ilya Filimontsev:
Russische zandkunstenaars maken artistiek protest tegen oorlog