Stedendriehoek

Zoon mist vermoorde vader nog iedere dag, 15.000 euro beloning in onopgeloste zaak

Onderzoek na de moord op Michel Zuman in Apeldoorn.
Onderzoek na de moord op Michel Zuman in Apeldoorn. © Luciano de Graaf / bewerking Omroep Gelderland
APELDOORN - De zoon van Michel Zuman mist zijn vader nog iedere dag. Dat zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarin aandacht werd besteed aan de onopgeloste moordzaak. De politie maakte daarin bekend 15.000 euro uit te loven voor de gouden tip.
Zuman was in 2021 op 41-jarige leeftijd opa geworden en wilde zijn leven anders gaan inrichten. Hij kampte al dik twintig jaar met een drugsverslaving en had daardoor nauwelijks contact met zijn familie. De komst van een kleinkind leek echter iets in hem los te hebben gemaakt.
Eind oktober vorig jaar kwam Zuman om het leven. Dat gebeurde nadat iemand met een automatisch wapen het vuur opende op een woning aan de Kervelstraat in Apeldoorn, waar Zuman toen twee jaar woonde in een verkamerd huis dat hij deelde met anderen.
Kijk naar de reacties van buurtbewoners en de politie, vorig jaar oktober:
'Hij zei altijd gedag', ook buurt denkt dat moord op Michel (41) een vergissing was
Zumans zoon deed dinsdag in tranen zijn verhaal op televisie. "Ik heb, ondanks de dingen die ik altijd heb meegemaakt met hem, altijd van hem gehouden. Altijd. Ik sta elke dag op met de gedachte dat hij onterecht van deze aarde af is genomen, ja. Elke dag. Elke dag zo veel woede door mijn lichaam. Ik kan niet meer helder nadenken. Ik wil dat diegene gepakt wordt. Dat moet duidelijk zijn."

Man met zwarte sporttas

Op beelden die Opsporing Verzocht dinsdagavond toonde, is te zien dat een man zich rond de tijd dat Zuman werd doodgeschoten, in de straat begaf. Hij droeg daarbij een zwarte sporttas. Een duidelijk signalement kan niet worden niet gegeven, omdat dat niet valt op te maken uit de beelden. Wel noemde de politie een tweede aanknopingspunt: een Opel Astra, vermoedelijk een type GTC of OPC in een lichte kleur, gebouwd tussen 2005 en 2010. De politie denkt dat de schutter zich in die auto verplaatst heeft na de schietpartij.
De politie denkt dat de dood van Zuman een gerichte actie is geweest en roept iedereen die méér weet van de zaak, op zich te melden. Voor de gouden tip, die leidt tot de oplossing in de moordzaak, is een bedrag uitgeloofd van 15.000 euro.

Struinen door de stad

Veel inwoners van Apeldoorn kenden Zuman tot zijn dood als 'de man met het karretje'. Hij struinde door de straten van de stad en nam spulletjes mee, die in zijn ogen nog best wat konden opbrengen. Ook zijn zoon herinnert zich dat goed. "Hij bracht de dag door van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Wanneer hij niet sliep, was hij altijd buiten. Dan moest hij een zakcentje erbij hebben, dan ging hij metaal ophalen, of kabels, complete wasmachines, koelkasten", somde de zoon op. "Aan het einde van de dag had hij weer een zakcentje, 30 euro. Daar kon hij z'n eten van kopen."

Zie ook: