Gelderse Vallei

Grote zorgen na vondst van tientallen dode vogels in Barneveld

Een zwaan wordt geruimd.
Een zwaan wordt geruimd. © Persbureau Heitink
BARNEVELD - Er zijn veel zorgen over de dertig à veertig dode vogels die afgelopen weekend werden gevonden in het Schaffelaarsebos in Barneveld, het centrum van de pluimvee-industrie. De vogels hebben vermoedelijk vogelgriep. Volgens ondernemersorganisatie LTO kunnen de vogels zomaar een nieuwe uitbraak bij een boerderij veroorzaken.
"We moeten dat koste wat kost zien te voorkomen", zegt Wim Brouwer, de voorzitter van LTO Gelderse Vallei. "Boeren doen echt hun stinkende best om besmetting met vogelgriep tegen te gaan. Alle hygiënevoorschriften worden in acht genomen. Het virus kan eigenlijk alleen naar binnen komen als je bijvoorbeeld met onlasting van besmette vogels onder je schoen de schuur inloopt, of via de lucht. En zelfs dan is de kans nog steeds heel klein. Maar als er steeds meer vogels met vogelgriep komen, dan wordt de kans ook steeds groter dat het een bedrijf binnen kan komen."

Wilde vogels

En dus staan er een paar spannende dagen voor deur. De incubatietijd van dieren die vogelgriep krijgen, ligt tussen de één en drie dagen, legt Sjaak Milse van Dierenambulance Barneveld uit. "Het is best een geniepige ziekte, omdat het ook heel besmettelijk is. Er is nu een uitbraak bij wilde vogels. Daar kun je geen grip op houden, die vliegen uit. Dat maakt het in dit geval heel lastig."
Eén van de vogels die is overleden, is een ooievaar. Haar eieren werden vandaag gered door de Ooievaarsopvang Herwijnen:
Piet van Andel redt de ooievaarseieren uit het nest

Mooi weer

De LTO-voorzitter heeft veel contact met pluimveehouders. "Het hakt er natuurlijk behoorlijk in als je bedrijf geruimd moet worden. Daarvoor houd je geen kippen. Het is mentaal zwaar als je kippen er opeens niet meer zijn."
Brouwer hoopt dat de uitbraak onder de wilde vogels snel voorbij is. "Het mooie weer kan daar hopelijk ook nog een handje in helpen. We zagen bij corona dat wanneer de temperatuur omhoog gaat, de besmettingen dalen. Zo werkt het ook bij de vogelgriep. Dat zou een hoop elende schelen."