Achterhoek

Waarom staat er zo'n gigantische kerk in Zieuwent?

ZIEUWENT - Heb jij dat ook? Dat je bij sommige historische bouwsels, hekken, beelden, palen en gevelstenen in je omgeving denkt: 'Wat is dat eigenlijk, hoe oud is het en waarom staat het daar?' De Ridders van Gelre zoeken het voor je uit. Vandaag de enorme Sint-Werenfriduskerk in het Achterhoekse dorpje Zieuwent.
De Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent wordt ook wel de kathedraal van de Achterhoek genoemd. En dat is niet zo gek, want hij is gigantisch. De kerktoren is maar liefst 75 meter hoog en in de kerk zijn 650 zitplaatsen. Best groot voor een relatief klein dorp in de Achterhoek. Dat komt zo: de katholieke kerk die hier eerst stond was eind negentiende eeuw te klein geworden voor de mis. De katholieke gelovigen pasten er niet meer met zijn allen in en dus moest er een grotere kerk komen. Pastoor Sanderink, die sinds 1894 pastoor was in het dorp, raakte tijdens een bedevaart naar Kevelaer geïnspireerd door de bedevaartbasiliek “Maria Troosteres der Bedrukten” en wilde ook zo'n grote bedevaartbasiliek in Zieuwent laten bouwen.
Een detail van de Sint Werenfriduskerk
Een detail van de Sint Werenfriduskerk © Omroep Gelderland

De bevolking hielp mee

En wat wilde het toeval? Bij de aartsbisschop in Utrecht lag al een ontwerp klaar van de Arnhemse architect J.W. Boerbooms, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Het ontwerp was al een paar keer afgewezen door andere parochies omdat de bouw veel te duur was. Maar de parochianen van Zieuwent zagen geen bezwaar, ze konden zelf toch wel meehelpen bij de bouw om zo de bouwkosten te drukken?
Bovendien hadden ze er wel wat geld voor over. Sommigen doneerden hun spaargeld voor de oude dag aan de kerk, anderen namen de kerk op in hun testament. Ook werd er extra gecollecteerd tijdens de kerkdiensten. Al met al brachten de inwoners van Zieuwent maar liefst 350.000 gulden bijeen en dat was, opgeteld bij de rijksbijdrage en andere subsidies genoeg voor de neogotische kerk.
De bouw kon beginnen en op 30 juni 1898 legde de Zieuwentse pastoor Sanderink de eerste steen van de nieuwe kerk. De stenen voor de bouw werden per trein uit Winterswijk naar Lievelde gebracht. Hier werden ze overgeladen op boerenwagens waarmee ze naar Zieuwent werden gereden. Parochianen hielpen mee bij het vervoer van de stenen, het graven van de bouwput en zelfs met het schoonmaken van het schoonmetselwerk. Binnen 15 maanden was de kerk klaar. De aartsbisschop wijdde de kerk in op 10 oktober 1899 en op 12 oktober werd hij officieel in gebruik genomen. En zo kreeg Zieuwent, mede dankzij de katholieke bevolking, waarvan de meeste mensen waarschijnlijk zelf in bittere armoede leefden, zijn gigantische kerk.

Ridder Bas bewondert de Zieuwentse Sint Werenfriduskerk:
Ridder Bas bewondert de Sint Werenfriduskerk in Zieuwent
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons ook op: Facebook, Instagram, Twitter, televisie, Radio en YouTube.