Stedendriehoek

Een oorverdovende zwerm bijen voor de deur: 'Mega indrukwekkend!'

Als Marion in haar tuin komt, hoort ze het doordringende gezoem van de bijenzwerm.
Als Marion in haar tuin komt, hoort ze het doordringende gezoem van de bijenzwerm. © Marion Verhaaf
BRUMMEN - Marion Verhaaf uit Brummen weet zaterdagmiddag niet wat ze meemaakt. Wanneer ze haar tuin inloopt hoort ze ineens een doordringend gezoem. Als ze om zich heen kijkt, ziet ze een groot bijenvolk neerstrijken in een boom in haar straat. “Mega indrukwekkend!”
Het geluid doet denken aan een airco die op volle toeren draait, of een vliegtuig dat in de verte overvliegt. Achter de zwerm aan loopt een imker. Hij blijkt de eigenaar van de bijen. “Hij woont een paar straten achter ons en houdt ze in zijn tuin. Het is zijn eerste volk, hij heeft ze sinds een jaar”, legt Marion uit.
Het zoemende bijenvolk maakt behoorlijk indruk op Marion. Bekijk (en luister!) hier de bijen in de boom.
Wat een lawaai... Ineens een zwem bijen voor je deur!
“Die middag zaten hij en zijn vrouw in de tuin toen de bijen ineens ontzettend begonnen te zoemen. Voor ze het doorhadden vertrok het volk en gingen ze zwermen.” De vrouw van de imker ging na de ontsnapping in de auto achter het volk aan. “Blijkbaar waren ze eerst in een andere boom neergestreken, maar toen ze daar last kregen van rook van een barbecue zijn ze verder gaan vliegen, en zo kwamen ze bij ons in de straat.”

'Niet wild bewegen!'

De imker straalt rust uit en zegt tegen Marion dat ze nergens bang voor hoeft te zijn. “Niet wild bewegen en rustig lopen. Dan komen ze niet bij je”, zegt hij tegen haar. Samen met wat andere toegesnelde toeschouwers wachten ze tot het volk is neergestreken in de boom.
Wanneer de bijen als een kluwen om de tak zitten, is het voor de imker tijd om in actie te komen. “Hij trok zijn imkerpak aan, zette een trap naast de boom en ging zo aan de slag”, vertelt Marion. “Met een borsteltje ging hij over de tak om de bijen in de kast te laten vallen.”
De imker heeft nagenoeg alle bijen weer in de korf gekregen. Het volk is nu weer 'thuis' bij hem in de achtertuin. Marion: “Hij gaat de bijen weer goed verzorgen en er voor zorgen dat de zwerm niet weer op pad gaat.”

Zie ook: