Arnhem en omstreken

Ondanks noodkreet kan de gemeente Duane (7) nog niet écht helpen

Wethouder Bob Roelofs.
Wethouder Bob Roelofs. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Elk kind hoort op school te zitten, stelt Bob Roelofs, de Arnhemse wethouder van onderwijs. Dat zegt hij naar aanleiding van de situatie van de zevenjarige hoogbegaafde Duane, voor wie al jaren geen passende onderwijsplek wordt gevonden. En hoewel hij aangeeft dat de situatie hem aan het hart gaat, is de rol van de gemeente volgens de wethouder beperkt. "Scholen zijn verantwoordelijk voor het onderwijs."
Het krijgen van onderwijs is een recht van ieder kind, waar uiteindelijk iedereen beter van wordt, constateert Roelofs. Nadat Omroep Gelderland een klein jaar geleden voor het eerst het verhaal van Duane bracht, is de wethouder dan ook het gesprek aangegaan met 'de mensen uit het onderwijs'. Ook sprak hij met ouders, waaronder de moeder van Duane. Vervolgens is Roelofs bij de Biotoop geweest. De zorginstelling waar Duane nu al bijna twee jaar zit, omdat een passende onderwijsplek maar niet wordt gevonden. "Dat maakt wel indruk en raakt me", erkent Roelofs.
Bekijk hier het verhaal van Duane.
Nog altijd geen passende school voor hoogbegaafde Duane.
Die gesprekken zal hij aan blijven gaan, belooft Roelofs. "Ik voel ook bij de onderwijsbestuurders echt de urgentie om met oplossingen te komen." Volgens Roelofs moeten de verschillende partijen nog veel meer met elkaar in contact worden gebracht. "Ik ben daarom bezig om de mensen van Biotoop in contact te brengen met het onderwijs en Passendwijs." Dat is het samenwerkingsverband dat verantwoordelijk is voor passend onderwijs binnen de regio. "Op die manier moeten we met elkaar tot betere afspraken komen", vindt Roelofs.

Hoger op politieke agenda

De winst van het afgelopen jaar, waarin Omroep Gelderland meerdere verhalen bracht rondom de tragische problematiek van hoogbegaafheid, is dat het onderwerp veel hoger op de politieke agenda is komen te staan, ziet Roelofs. "Dat is niet dé oplossing. Maar het is in elk geval een stap naar een oplossing."
Dat het ondanks alle goede intenties niet lukt om een goede onderwijsplek voor kinderen als Duane te vinden, knaagt ook bij de wethouder. "Toch moet je daarvoor weer met elkaar in gesprek om dat maatwerk te leveren en te kijken wat er wél kan. Dat blijft een aandachtspunt. Dit is niet even met een vingerknip op te lossen."

'Moet meer aanbod komen'

Aan de andere kant hoort Roelofs ook dat scholen zeggen zulk type leerlingen niet aan te kunnen, mede omdat ze al met lerarentekorten kampen. "Dat is natuurlijk soms een argument. Niet dat ik daar achter sta, maar die complexe problematiek vraagt soms toch meer van het onderwijs." De wethouder pleit voor meer oplossingen in regionaal verband. Als het aan Roelofs ligt, moet er binnen de huidige onderwijsstructuur voldoende extra aanbod komen zodat kinderen als Duane toch op die scholen kunnen blijven.
Mocht daar meer geld voor nodig zijn, dan is het logisch daarvoor naar Den Haag te kijken, meent Roelofs. Eerder beloofde minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs al aan Omroep Gelderland dat er meer geld beschikbaar komt voor deze problematiek waar de doelgroep 'echt iets van gaat merken'.
Ik gun elk kind een onbezorgde schooltijd. Dat is het mooiste wat er is. Het zijn de mooiste herinneringen die je kunt hebben.
wethouder Bob Roelofs

86 Arnhemse kinderen zitten thuis

In Arnhem zijn er volgens de laatste cijfers 86 leerplichtige kinderen die thuiszitten zonder onderwijs. Dat kan meerdere oorzaken hebben, dus niet alleen hoogbegaafdheid. Vanwege privacyredenen zijn die exacte cijfers niet bekend. "Procentueel is dat niet veel", analyseert de wethouder. "Maar elke leerling hoort gewoon op een school te zitten waar die zich lekker voelt. Dus is 86 te veel." Daarom is er inzet nodig om dat aantal veel lager te krijgen, vindt Roelofs. "Het mooiste is, als dat helemaal niet meer aan de orde zou zijn."
De wethouder 'hoopt ontzettend' dat er voor Duane op korte termijn een passende onderwijsplek komt. "Ook hij heeft daar recht op. Ik gun elk kind een onbezorgde schooltijd. Dat is het mooiste wat er is. Het zijn de mooiste herinneringen die je kunt hebben", besluit Roelofs.
Passendwijs wil niet reageren op vragen van Omroep Gelderland over wat er nu écht gebeurt om passend onderwijs in de regio voor kinderen als Duane te realiseren.