Achterhoek

Deze unieke kapel wordt omgebouwd tot woning

Koster Bennie Hebbink sluit voor de laatste keer de kerkdeuren: 'Het is jammer, maar het is niet anders'.
Koster Bennie Hebbink sluit voor de laatste keer de kerkdeuren: 'Het is jammer, maar het is niet anders'. © Omroep Gelderland
HENGELO - Hoe bijzonder is eerste paasdag dit jaar voor Bennie Hebbink. Als baby werd hij gedoopt in de unieke Goede Herder Kapel in het Achterhoekse Veldhoek. En zondag sloot hij daar, als 65-jarige koster, voor de laatste keer de kerkdeuren. Het gebouw is verkocht en wordt een woonhuis.
Het unieke aan het kerkje is het materiaal waar het van gemaakt is, zogeheten drijfhout. De Goede Herder Kapel ziet eruit als een kerkje uit Scandinavië. Het hout voor het gebouw is zo'n tachtig jaar geleden vanuit de haven in Rotterdams naar de Achterhoek gebracht. Toen is het gebouwd en in 1951 werd er een kapel van gemaakt.

Dichtbij naar de kerk

Bij de allerlaatste kerkdienst zijn zo'n 130 mensen. In de kapel passen zo'n honderd mensen, de rest kan buiten in een tent de dienst volgen.
"Wat zal het hier 71 jaar geleden een drukte zijn geweest", zegt Henk Wentink van het kerkbestuur tijdens de laatste kerkdienst. "Rotterdammers om te timmeren, Veldhoekers om te spitten, te graven en zand weg te brengen."
In die tijd werd er ook een collecte gehouden om het allemaal te betalen. Huis-aan-huis werd er geld ingezameld. "3300 gulden werd er destijds ingezameld", vertelt Wentink. Omgerekend naar nu is dat 16.000 euro en ik moet nog zien of we dat in deze tijd bij elkaar hadden gekregen", lacht hij. Destijds was heel Veldhoek eensgezind: ze wilden allemaal dicht bij hun huis naar de kerk kunnen.
De Goede Herder Kapel
De Goede Herder Kapel © Omroep Gelderland

Hoge onderhoudskosten

Jarenlang hoefden de Veldhoekers niet naar Hengelo of naar Zelhem naar de kerk. Maar daaraan komt nu een einde. "We zijn op het moment aangekomen dat er heel veel geld geïnvesteerd moet worden in onderhoud", zegt koster Bennie.
Dat is dan ook dé reden waarom de kerk nu is verkocht. "Het is jammer, maar de onderhoudskosten zijn echt te hoog. Het opknappen van de buitenkant zou misschien wel een halve ton gaan kosten. En dat geld hebben we niet." Daarnaast zijn de diensten ook bij lange na niet vol. "Als we het zouden opknappen, dan doen we dat voor een klein clubje."
Na beraad is besloten de kerk te koop te zetten, de vraagprijs was 150.000 euro. Binnen een week dienden de nieuwe kopers zich aan. De nieuwe bewoners, overigens zelf ook afkomstig uit de gemeente Hengel, gaan de kapel ombouwen tot woning. Ze moeten het gebouw wel van buiten in originele staat houden, want het is een gemeentelijk monument.

Nuchtere emotie

Het afscheid doet wel pijn, maar Bennie Hebbink is er inmiddels wel aan gewend: "We zijn er al een jaar of vier, vijf mee bezig dus het is een langzaam proces geweest. Dat is wel fijn, dat het onze eigen beslissing is geweest en niet één van hogerhand opgelegde sluiting."