Rivierengebied

Hoge nood? Deze app vertelt waar jij naar het toilet kan

DEIL - Een app met beschikbare toiletten. Niet alleen handig, maar voor veel mensen het verschil tussen eropuit kunnen of thuis in een isolement raken. Volgens de Maag Lever Darmstichting geldt dit zelfs voor één op de vijf Nederlanders. West Betuwe maakt daarom werk van de HogeNood-app.
"Ik ben ook weleens naar een restaurant gegaan en dat ik niet naar het toilet kon", vertelt Sonja Hoogakker. De Deilse weet als rolstoelgebruiker dat het een behoorlijk probleem kan zijn om bijtijds een toilet te vinden. "Dat is gewoon heel vervelend. Of dat je de hele dag maar niks drinkt als je gaat winkelen, zodat je hopelijk niet naar het toilet hoeft. Dat is natuurlijk niet goed."

App verder vullen

Zelf maakt zij nu ook gebruik van de HogeNood-app. Deze laat zien welke toiletten in de buurt beschikbaar zijn, over welke voorzieningen deze beschikken en hoe je er het snelste komt. "Het is een prachtige app", zegt Hoogakker. "Ik gebruik hem als ik op stap ga. Alleen je merkt wel dat hij nog veel verder gevuld moet gaan worden.
West Betuwe maakt werk van de HogeNoodapp
West Betuwe maakt werk van de HogeNoodapp © Omroep Gelderland
Het Platform Toegankelijk West Betuwe, waar Hoogakker deel van uitmaakt, heeft daarom het project van de Toiletalliantie omarmt. Deze organisatie heeft als motto: 'Iedere wc telt'. Samen met de gemeente benadert de Toiletalliantie onder meer horecazaken, dorpshuizen, kerken en huisartsenpraktijken om zoveel mogelijk toiletten in de HogeNood-app te krijgen.

'Belangrijk voor iedereen'

Op dit moment zijn er in West Betuwe een kleine dertig aangesloten toiletten. De bedoeling is om daar tenminste honderd van te maken.
"Ik ben zelf ook gebruiker van de app", vertelt wethouder Rutger van Stappershoef. "Het is niet alleen voor mensen die een medisch probleem hebben belangrijk dat er voldoende wc's zijn waar je terechtkunt als je hoge nood hebt. Dat geldt voor iedereen, dat geldt voor onze kinderen. Als we die mooie routes willen fietsen of wandelen, dan is het heel belangrijk dat je ergens terechtkunt."