Arnhem en omstreken

Buurt is overlast uit monumentale school spuugzat en stapt naar rechter

Buurtbewoner Leander Cingöz voor het pand van de voormalige HBS, waar nu zo'n zeventig studenten in wonen.
Buurtbewoner Leander Cingöz voor het pand van de voormalige HBS, waar nu zo'n zeventig studenten in wonen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Buurtbewoners van het Spijkerkwartier in Arnhem spannen een rechtszaak aan tegen de gemeente. Ze willen dat het oude monumentale schoolpand in hun wijk niet langer wordt verhuurd aan zo’n zeventig studenten. Het gebouw aan de Schoolstraat lijkt ongeschikt, want de binnentuin werkt als een klankkast, waardoor slapen voor omwonenden bijna elke avond een strijd is.
De buurtbewoners zijn boos omdat de gemeente terugkomt op de toezegging dat de vergunning voor kamerbewoning in de voormalige HBS tijdelijk zou zijn. Na vijf jaar zouden er appartementen in het rijksmonument komen. Buurtbewoner Astrid Stokman: “Toen hadden we al onze bedenkingen, maar werden we gerustgesteld met ‘het is echt maar voor vijf jaar’. Nu zegt de gemeente ineens dat ze het omzetten van de tijdelijke vergunning naar een permanente vergunning niet eens mag weigeren. Pardon?”
In het pand van de voormalige HBS wonen zo'n zeventig studenten.
In het pand van de voormalige HBS wonen zo'n zeventig studenten. © Omroep Gelderland
Stokman is tevens de voorzitter van Stichting Bewoners Spijkerkwartier, een van de aanklagers. “Normaal gesproken maak je bij overlast afspraken met je buren, maar als er elke maand nieuwe mensen wonen, wat zo is bij een pand met zeventig kamers, houdt het nooit op.” Als de studenten tot laat op hun balkon kletsen, kunnen de buren twee straten verderop het woordelijk verstaan, aldus Stokman.

Verwarde personen

De buurt trekt al een paar jaar bij de gemeente aan de bel. Naast de geluidsoverlast is er overlast van achtergelaten fietsen en slecht onderhouden panden. Niet alleen vanwege de kamers in de voormalige HBS, ook in andere delen van de wijk zijn zeer veel panden verkamerd. Buurtbewoner Leander Cingöz kan erover meepraten: “We hebben niets tegen studenten, we willen graag een diverse wijk zijn. Maar de balans is op dit moment wel heel erg zoek.”
Het aantal meldingen van overlast is ook al jaren hoog. De gemeente ziet dit en reageert met wetgeving. Zo mogen er onder meer geen kamers meer bijkomen in het Spijkerkwartier en is het huren van een kamer voor korter dan drie maanden niet meer toegestaan. Dat laatste om de overlast van de grote verloop van arbeidsmigranten, wat in andere delen van de wijk speelt, te minderen.
Buurtbewoner Leander Cingöz: "We willen graag een diverse wijk zijn, maar de balans is nu echt zoek."
Buurtbewoner Leander Cingöz: "We willen graag een diverse wijk zijn, maar de balans is nu echt zoek." © Omroep Gelderland

Handhaving blijft uit

Cingöz: “De gemeente doet haar best om er iets aan te doen, maar ik vraag me echt af of wetgeving voldoende is als je vervolgens niet goed handhaaft. Dat zien we nog te weinig. In het Spijkerkwartier is die handhaving echt nodig, anders gaat er niets veranderen.”
In reactie hierop vraagt Ronald Paping, wethouder wonen, om geduld: “Ik ben het volledig eens met de bewoners van het Spijkerkwartier. Je kunt wel regels stellen, maar je moet ook handhaven. Wij gaan ook handhaven maar dat moet gebeuren met een zorgvuldig proces.”
De rechtszaak tegen het verstrekken van een permanente verhuurdersvergunning voor het voormalige HBS-pand dient dit voorjaar.