Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Het is stiller in het museum na corona, vooral ouderen blijven weg

Bezoekers in het Airborne Museum in Oosterbeek.
Bezoekers in het Airborne Museum in Oosterbeek. © ANP
NUNSPEET - De deuren zijn weer helemaal open, maar de bezoekers weten de weg naar het museum nog niet altijd te vinden. Gelderse musea merken nog steeds de effecten van de coronacrisis in de bezoekersaantallen, blijkt uit een rondgang.
Kees Bakker, eigenaar van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur ziet 30 tot 40 procent minder gasten ten opzichte van twee jaar geleden. "We krijgen minder ouderen op bezoek. Normaal hadden we drie tot vier bussen, nu zijn dat één of hooguit twee kleine busjes."

Voorzichtig

Ouderen zijn vaak nog voorzichtig, merkt ook het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Directeur Erik Stotijn: "In 2019 zaten we op 700 bezoekers per week, nu zijn dat er 200 tot 250. Onze doelgroep is voor een groot deel vijftig plus."
Ook Museum Villa Mondriaan Winterswijk merkt nog steeds een effect, zegt directeur Charlotte Rixten. "Op een normale dag tellen we nu zestig bezoekers, dat is de ondergrens van onze prognose. Het liefst hadden we er tachtig tot honderd."

Inflatie

De sluitingen van de afgelopen jaren hebben er flink ingehakt, vertelt directeur Ronnie Weijers van het Airborne Museum in Oosterbeek. "Maar we hebben de afgelopen weken goed gedraaid. Dit jaar hoop ik uit te komen op misschien wel 75.000 bezoekers. Maar dat zouden er 90.000 moeten zijn."
Bezoekers in het Airborne Museum
Bezoekers in het Airborne Museum © ANP
En hoewel de coronamaatregelen nu uit zicht zijn blijft er onzekerheid over komend jaar, zegt hij. "Bijvoorbeeld de inflatie die nu speelt. Het blijft een beetje in de glazen bol kijken."
Ook Bakker van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum ziet de inflatie als een van de oorzaken van achterblijvende bezoekersaantallen. "Mensen durven hun geld niet uit te geven, dat speelt ook een rol."

Steunpakketten

Musea hebben de afgelopen jaren gebruik moeten maken van verschillende subsidies en steunpakketten om het hoofd boven water te houden. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek ontving ook dit jaar weer steun van de gemeente Berg en Dal: 80.000 euro.
"Dat is fantastich", zegt directeur Wiel Lenders. "Maar het is nog fragiel allemaal. In 2020 kwamen we uit op 20.000 bezoekers, in 2021 zelfs maar 18.000. Dat horen er 50.000 te zijn."

Kamervragen

De coronacrisis is een flinke aderlating geweest voor musea. Volgens cijfers van de Museumvereniging kwamen in 2020 bijna anderhalf miljoen bezoekers naar een museum in Gelderland. In 2019 waren dat er nog drie miljoen.
De achterblijvende bezoekersaantallen leidde eerder deze maand tot kamervragen van CDA-Kamerlid Lucille Werner, waarin ze het kabinet vraagt met musea en gemeenten in gesprek te gaan om te kijken hoe de financiële problemen kunnen worden opgelost
Charlotte Rixten: "De Kamervragen van het CDA zijn goed, maar ik zie het ook als een oproep aan iedereen. Ga er weer op uit, ga naar het museum. Het kan weer."