Rijk van Nijmegen

'We moesten iemand alleen laten sterven', zorg worstelt met personeelstekort

Constantijn werkt als verpleegkundige in het CWZ in Nijmegen.
Constantijn werkt als verpleegkundige in het CWZ in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Verpleegkundige Constantijn is bang dat de zorg bezwijkt onder de druk van het personeelstekort. Hij werkt in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en ziet daar met eigen ogen dat zijn collega's onder druk staan.
"De tekorten zijn nu al zo extreem, dat we iemand alleen lieten sterven omdat wij ergens anders nodig waren. We moesten kiezen. Zo groot is het tekort aan handen aan het bed", zegt Constantijn.
Het aantal opnames door corona neemt weliswaar af, maar de druk nog steeds niet. Corona lijkt achter ons te liggen, maar de zorg die twee jaar lang onder het vergrootglas heeft gelegen, is nu zelf een patiënt die ernstig ziek is. Dat is het beeld dat uit meerdere ziekenhuizen komt.
Constantijn staat in de dagelijkse realiteit en ziet dat de zorg tekortschiet, terwijl iedereen keihard werkt. "Bereid je kinderen voor op een toekomst met mantelzorg", zei hij onlangs nog tegen zijn zus.

Eind voorlopig niet in zicht

De druk op de zorg heeft geleid tot vertrekken van personeel en lange wachtrijen voor operaties. Daarmee lijkt er dus voorlopig geen einde aan de druk op de zorg te komen. Het brengt vaste krachten zoals Constantijn soms aan het twijfelen.
Je kunt het vak niet meer uitoefenen zoals je dat eigenlijk wilt
Die twijfel begint met een grap. "Ik zeg weleens gekscherend dat ik dan wel in de ict ga werken, maar dat is niets voor mij. Ik vind dit een mooi vak. Alleen je kunt het vak niet meer uitoefenen zoals je dat eigenlijk wilt. Je bent constant van hot naar her aan het rennen. Er is geen tijd meer om de zorg te leveren die je wil leveren."
Constantijn merkt op de werkvloer zelf hoe hoog de druk op de zorg is.
Constantijn merkt op de werkvloer zelf hoe hoog de druk op de zorg is. © Omroep Gelderland
Ook nadat de politiek en de samenleving twee jaar lang hebben gekeken naar de mannen en vrouwen op de werkvloer van de zorg, besluit het kabinet om te bezuinigen op de zorg. "We hebben het daar nooit over. Ik heb er zelfs begrip voor, dat is dan iets dat wij als verpleegkundigen goed kunnen. Wij zien het 'oorzaak en gevolg-denken'", zegt de verpleegkundige van het CWZ.

'Het kost veel geld'

"De kwaliteit van zorg in Nederland ligt hier", zegt hij terwijl hij zijn hand boven het hoofd houdt. "We willen dat graag op dat niveau houden, maar dat kost veel geld. We hebben steeds meer personeel nodig. Dat geld is er niet, maar de vergrijzing zet wel door, met als gevolg dat de zorgvraag groter is." Dat is op de lange termijn niet op dat niveau te houden, zegt hij.