Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Een uur later bier op de campus, wat is daar nou erg aan?

Een geschil over alcohol voor studenten op de HAN leidde tot een petitie.
Een geschil over alcohol voor studenten op de HAN leidde tot een petitie. © ANP
ARNHEM - Studenten die zich druk maken omdat ze voortaan een uur later aan het bier kunnen bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Hoe erg is dat eigenlijk? "De samenleving is afhankelijk geworden van alcohol."
Rob Bovens uit Nijmegen is verslavingsonderzoeker aan de universiteit in Tilburg en in 2018 betrokken bij het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord is afgesproken dat het problematisch alcoholgebruik bij jongvolwassenen in 2040 met de helft moet zijn afgenomen.
Universiteiten en hogescholen hebben een belangrijke rol bij het terugdringen van alcoholproblemen, vindt Bovens. "In principe ben ik voor een ban van alcohol op universiteiten en hogescholen", zegt hij. Studenten drinken meer dan hun leeftijdgenoten. "De eerste jaren van je studententijd zijn ontmoetingen heel erg belangrijk en je wilt het gezellig met elkaar hebben."

Petitie

HAN-studenten begonnen een petitie, omdat op de campus in Arnhem sinds kort pas na 16.00 uur alcohol mag worden geschonken. Dat was een uur eerder. "De meeste lessen eindigen tussen 14.00 en 15.00 uur. Een half uurtje willen studenten wel wachten, maar nu gaan ze naar de stad of naar huis", verklaarde de voorzitter van studentenvereniging Lokaal '99 het protest. De maatregel dat op de campus in Arnhem de tap een uur later open gaat scheelt de studentenvereniging 13 procent omzet.
Studeren moet zonder alcohol kunnen, meent Bovens. "Ik ben ook student geweest. Studeren is bier, maar het is niet alleen een probleem voor onderwijsinstellingen", zegt de onderzoeker. "In de samenleving is er een afhankelijkheid van alcohol, studentenverenigingen en sportkantines drijven voor een deel op drankinkomsten."
Bij Windesheim stond de kroeg naast de collegezaal
Toen wetenschapper Bovens lector werd aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle wist hij niet wat hij zag. "Daar stond een kroeg naast de collegezaal." De Nijmegenaar zette een alcoholbeleid voor de hogeschool op. "Langzaam ontstond er een mores om drank te weren. Op een gegeven moment was er zelfs geen drank meer in de kantine te koop."
Alcohol hoort op scholen niet thuis, zegt Wim van Dalen. Hij is directeur van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. "We moeten af van de koppeling studeren en drinken. Overdag drinken, terwijl je de rest van de dag nog moet studeren, is slecht voor je." Daar ligt, vindt Van Dalen, een taak voor de overheid. "De ongezonde effecten van alcoholgebruik worden niet goed gecommuniceerd."
Van Dalen merkt verder op dat studentenverenigingen nauwe banden hebben met de alcoholbranche. "Dat beïnvloedt de opinie van studenten."
Er is onderscheid nodig, gaat wetenschapper Bovens verder, tussen wat vrije tijd en wat werk- en studietijd is. "In de jaren zestig dronken we per hoofd van de bevolking een half glas bier per dag en nu is dat 2,5 glas. Drank is ook steeds meer beschikbaar. Wat vroeger een moment in het weekend was, zie je nu door de week. Bij de lunch drinken we een glas wijn."
We legden ons oor ook even te luisteren bij de Landelijke Studentenvakbond. Voorzitter Ama Boahene zegt zich te kunnen voorstellen dat onderwijsinstellingen het alcoholgebruik willen reguleren. "Veel studenten drinken meer dan hun leeftijdsgenoten. Als hogescholen en universiteiten het drinken van alcohol niet willen faciliteren of pas vanaf een later tijdstip, dan snap ik dat wel."