Arnhem en omstreken

Bewoners kunnen huis niet in na grote brand: 'De schrik is immens'

De brand in het centrum van Arnhem.
De brand in het centrum van Arnhem. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Zeker vijftien bewoners rondom het pand waar vrijdagochtend brand woedde, kunnen nog niet naar huis. Ze worden mogelijk in een hotel ondergebracht, zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.
Hij kwam vrijdagochtend zelf direct poolshoogte nemen en sprak met omwonenden. "Het was enorm schrikken. Heftig voor de bewoners, die gelukkig allemaal zelfstandig hun woningen konden verlaten. De impact op de mensen is groot en de schrik is immens."
De beelden van de brand en reactie van Marcouch:
'Schrik is immens', burgemeester zorgt voor onderdak na brand
"Veel verdriet ook bij de eigenaar van de winkel en de eigenaar van het pand. De bewoners zijn ouderen en kinderen met gezinnen, die zijn vooral blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Nu rest vooral de onzekerheid of ze terug kunnen naar hun huis. Dat kan voor een groot deel van de bewoners."

Vijftien bewoners nog niet terug

Dat geldt niet voor iedereen. "Zo'n vijftien bewoners moeten nog even wachten op de onderzoeken aan het pand, of dat stabiel en veilig genoeg is. De brandweer moet ook controleren of de woningen nog bewoonbaar en schoon zijn om weer te betrekken. Dan kunnen ze hopelijk terug. Anders moeten we alternatieven zoeken."
Burgemeester Marcouch van Arnhem leeft mee met de omwonenden na de brand.
Burgemeester Marcouch van Arnhem leeft mee met de omwonenden na de brand. © Omroep Gelderland
"We hebben ze opgevangen in het gebouw van het stadhuis, veilig en wel met een kop koffie en een broodje. Als ze niet terug kunnen, gaan we kijken waar ze dan terechtkunnen. Soms is dat bij familie, anders moeten we iets anders bieden. Desnoods ergens in een hotel."

Vooralsnog geen verband met Rico

Drie dagen geleden was er ook al een brand in het centrum van Arnhem, in Rico Lunchroom. "Dat is heftig voor de stad. Daar schrikken we allemaal van, want naast materiële schade kan zo'n brand ook slachtoffers maken. Zowel de eerste als deze brand zijn onderwerp van onderzoek van de politie en de forensische diensten."
Onderzoek moet volgens Marcouch uitwijzen wat er aan de hand is. "Op dit moment zien we er geen verband tussen. Het zijn twee op zichzelf staande branden. Maar het doet wel iets met ons en met de stad."

Zie ook: