Arnhem en omstreken

Valerie (9) zamelt plastic in en maakt er bankjes van

Jochem geeft Valerie een bijzondere verrassing.
Jochem geeft Valerie een bijzondere verrassing. © Omroep Gelderland
WOLFHEZE - De één speelt veel buiten, de ander bouwt graag Lego of is bezig met make-up. De 9-jarige Valerie uit Wolfheze heeft een andere bezigheid in haar vrije tijd: ze zamelt plastic afval in én verwerkt het tot bankjes om op te zitten.
"Ze is er heel druk mee", vertelt moeder Laura van Aalst. Het begon met een wandeling door het bos waar ze veel plastic afval tegenkwam, En daar wilde ze iets aan doen. "Ik had het idee dat we een paar keer plastic zouden prikken en dat het dan weer over zou zijn. Ik mocht het geeneens aan de weg zetten, er moest iets mee gebeuren." Valerie geeft inmiddels zelfs voorlichting op andere scholen. In het programma De Gulden Gelderlander krijgt ze een speciale jeugdonderscheiding.
Bekijk het interview met Valerie
9-jarige Valerie zamelt vrijwillig plastic in om bankjes te maken - De Gulden Gelderlander

Bankjes

Het ingezamelde afval gaat niet gewoon naar het vuilnis. Ze gooit zelf het afval in een vermaler om er plastic korrels van te maken. "Die verwarmen we dan en stoppen we in een mal", vertelt de jonge recycleheld. "Dan maken we er balkjes van om er vervolgens een bankje van te maken." De bankjes staan inmiddels al op diverse plekken in de buurt.
Ze heeft ook hulptroepen gekregen. De dagbesteding uit de buurt helpt bij het inzamelen en sorteren van het plastic.
Bekijk hieronder de hele uitzending van De Gulden Gelderlander.