Arnhem en omstreken

Mensen in pyjama op straat na brand: 'Ik zag een enorme vuurzee'

Tientallen omwonenden moesten hun woning uit door de brand.
Tientallen omwonenden moesten hun woning uit door de brand. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Omwonenden van de meubelzaak aan de rand van het Arnhemse centrum, waar vannacht een enorme brand woedde, kunnen hun huis nog niet allemaal in. De brandweer controleert of het veilig is genoeg is, nadat de vlammen uit het pand sloegen. "Ik zag een enorme vuurzee naast ons."
In de nacht van donderdag op vrijdag woedde een grote brand in een meubelzaak aan de Boulevard Heuvelink in Arnhem. Tientallen woningen werden ontruimd en de brandweer schaalde groots op. Paul was een van de mensen die zijn woning moest verlaten. Hij deed zijn verhaal bij Radio Gelderland.
Mensen in pyjama op straat na brand: 'Ik zag een enorme vuurzee'

'Politie kwam boel evacueren'

"Ik werd wakker van knallen en gebonk op de deur", zo legt Paul uit. "De buurman waarschuwde me. Buiten zag ik een enorme vuurzee naast ons. Dan ben je direct wakker. Mijn auto stond volgens de buurman vlakbij, die heb ik weggezet. Ik heb mijn vriendin gewekt, wat spullen gepakt en zijn we naar buiten gegaan. Later kwam de politie de boel evacueren."
Hij was onder de indruk van de brandweer. "De kazerne zit om de hoek, maar voor mijn gevoel was half Gelderland op een gegeven moment aan het blussen."

Wachten op metingen

Paul en andere omwonenden zijn opgevangen in een gebouw van de gemeente. "De brandweer doet nu metingen of het weer veilig is om naar binnen te gaan. Daar wachten we op." Het gesprek werd toen noodgedwongen gestaakt, omdat Paul te horen kreeg dat hij zijn huis weer in mocht
Burgemeester Ahmed Marcouch laat weten de geschrokken omwonenden op te vangen.
Een verslaggever was vrijdagochtend ook ter plaatse. "Ik ruik de rook overal", meldt hij. "Zelfs ver van het pand af. De bewoners zijn nog in afwachting. Ze lopen in pyjama of joggingbroek over straat. Sommigen hebben al toestemming om weer naar binnen te mogen, maar voor de woningen boven het pand lijkt het mij kansloos."
"De brandweer is nog altijd aan het meten. Het is een komen en gaan van mensen. De meeste inwoners worden opgevangen in het stadskantoor. Van paniek is geen sprake meer. De brand is aardig onder controle", zo besluit hij.
Bekijk hoe de brandweer het vuur bestreed: