Rivierengebied

West Betuwe wil ingrijpen in woningmarkt

Gemeentehuis West Betuwe
Gemeentehuis West Betuwe © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Het nieuwe college van West Betuwe heeft donderdag de nieuwe beleidsplannen gepresenteerd. Veel beleid wat eerder door de gemeente is ingezet gaat door. De coalitie wil sterk investeren in de kracht van de 26 kernen die deze grote gemeente.
Voor de leefbaarheid wordt versneld ingezet op passende nieuwbouw van woningen. Opvallend is dat het nieuwe college in lijkt te willen grijpen in de woningmarkt.
De coalitie wil een zelfbewoningsplicht invoeren. Dat is een plicht waarbij de koper van een woning wordt verplicht het pand voor een vastgestelde periode ook daadwerkelijk zelf te bewonen. Dit gebeurt om speculatie in vastgoed tegen te gaan.
Inwoners van West Betuwe krijgen ook de eerste kans bij nieuwbouwprojecten en huurwoningen.

Bewoners krijgen hulp bij het indienen van plannen

West Betuwe gaat ‘meedenkfunctionarissen’ aanwijzen binnen de organisatie. Die functionarissen gaan inwoners helpen die dreigen vast te lopen met een aanvraag van bijvoorbeeld een subsidie of een vergunning.
De 5.000 euro per kern leefbaarheidsbudget blijft in de plannen beschikbaar. Inwoners kunnen hiermee uitvoering geven aan eenmalige, kleinschalige initiatieven.
Het collegeakkoord met de titel ‘In Beweging!’ van Dorpsbelangen, ChristenUnie, D66 en Verenigd West Betuwe wordt op 26 april in de gemeenteraad besproken. Het plan is dat de nieuwe wethouders dan ook worden beëdigd.

Zie ook: