Arnhem en omstreken

Kijk mee achter de schermen van deze gloednieuwe wildopvang

DOORWERTH - Ruim een half jaar na de opening van het bezoekerscentrum heeft wildopvang Avolare in Doorwerth de eerste dieren opgevangen. Een duif met een gebroken pootje had de primeur. Het is de bedoeling dat Avolare jaarlijks zo'n tienduizend zieke en hulpbehoevende dieren opvangt. Omroep Gelderland kreeg een kijkje achter de schermen.
Door de coronacrisis had Avolare moeite om aan de juiste apparatuur en materialen te komen. “En ook de aanvraag voor de benodigde ontheffing om wilde dieren te mogen opvangen liep vertraging op”, aldus de 31-jarige directeur Thijs Devlin. "Maar we zijn superblij en trots dat we de eerste dieren nu eindelijk kunnen opvangen."
Wildopvang Avolare in Doorwerth gaat tienduizend dieren per jaar opvangen

Hooggespannen verwachtingen

Dit nieuws zorgt zonder meer voor een zucht van verlichting bij veel dierenambulances in Midden- en Oost-Nederland. Maar Devlin tempert de hooggespannen verwachtingen. “We gaan de komende periode heel rustig opstarten en testen met Dierentehuis Arnhem en omstreken. Op die manier willen we de kinderziektes eruit halen die er nog kunnen zijn.”
Maar bij Dierentehuis Arnhem en omstreken zijn ze superblij: “We hebben er met smart op gewacht om onze dieren uit de natuur in onze achtertuin kwijt te kunnen”, vertelt Karin Mooijekind van het Dierentehuis. “Want het opvangen van wilde dieren wordt en is helaas een steeds groter probleem in Nederland. Soms moeten we wel een uur rijden voor we een gewonde mus kunnen onderbrengen."
Van de 250 opvangadressen zijn er nu nog tussen de 70 en 80 over
Dat probleem is volgens Devlin mede veroorzaakt door regelgeving van de overheid. “Tussen 2009 en 2012 is de wetgeving rondom opvangcentra gewijzigd, omdat de overheid graag wilde dat er professionalisering zou komen. Als je dan de eisen omhoog stelt en de financiële middelen daar niet aan koppelt dan wordt het lastig. Van de 250 opvangadressen die er destijds waren zijn er nu nog tussen de 70 en 80 over.”
Devlin houdt zijn hart vast voor de toekomst: "Wat we aan de andere kant ook zien is dat veel opvangcentra die er nu nog zijn bij mensen in de achtertuin staan. Ze worden een dagje ouder en op een gegeven moment trekken ze het fysiek niet meer. Die mensen verlaten dan niet hun huis. Daarom verwachten we dat de komende jaren nog veel opvangcentra de deuren zullen sluiten. Eigenlijk zouden er nog veel meer Avolares moeten zijn.”
Wildopvang Avolare is 17 jaar geleden begonnen als een droom voor de nu 31-jarige Thijs Devlin. “Ik werkte toen als jong jongetje als vrijwilliger in een wildopvang. Op een gegeven moment stelde ik mezelf de vraag hoe ik een ooit zelf een wildopvang zou starten. Dat was een droom waarvan ik wist dat het nooit zou gaan gebeuren. En dan zoveel jaar later is het toch gelukt.”
Een van de doelstellingen van Avolare is om de standaard voor wildopvang in Nederland naar een hoger niveau te brengen. “Wij hebben bij Avolare een hoogstaand dierenziekenhuis en een eigen laboratorium”, aldus een trotse dierenarts Nouki Smeur. “Op die manier kunnen we bij de wilde dieren een hoop stress wegnemen omdat we ze niet hoeven te vervoeren van en naar een dierenarts. Dat bevordert de kans op herstel en overleven.”

Ook kleine zoogdieren

Bij Avolare zullen voornamelijk vogels worden opgevangen. “Die leven doorgaans het dichtst bij de mens en komen dus ook het meest met de mens in botsing”, verklaart Devlin. “Maar daarnaast vangen we ook kleinere zoogdieren op zoals egels, hazen, konijnen, eekhoorns, vleermuizen, marterachtigen, vossen, dassen en bevers. Groot wild vangen we hier niet op. Die kunnen hier in noodsituaties voor de nacht worden geparkeerd, maar dan gaat ze de volgende dag door naar de specialistische opvang. Op dit moment hebben we daar nog geen plek voor.”