Stedendriehoek
Ik krijg te veel salaris, moet ik dat terugbetalen?

APELDOORN - Door een fout betaalde Gelre ziekenhuizen 225 medewerkers vorig jaar te veel salaris. De directie van het ziekenhuis wil dat geld nu terug. Maar kan dat zomaar? Wat zijn dan je rechten en plichten als werknemer?
Het gaat in totaal om zeker 257.000 euro. Enkele medewerkers zouden bruto wel 20.000 euro teveel hebben gehad. Het gaat om medewerkers van diverse afdelingen van het ziekenhuis met vestigingen in Zutphen en Apeldoorn. De fout ontstond doordat sommige gewerkte uren dubbel uitbetaald zijn.
Maar mag je het geld houden als je buiten je schuld teveel geld krijgt van je werkgever? En wat als je het al uitgegeven hebt? Die vragen leggen we voor aan Marleen van Beek. Zij is juridisch adviseur bij de Nationale Adviesbalie in Apeldoorn.
'Verplicht het te melden'
"Je mag het geld niet houden", stelt Van Beek duidelijk. "Je bent officieel zelfs verplicht om het bij je werkgever te melden als je teveel geld betaald hebt gekregen. Bij een klein bedrag is dat in de praktijk natuurlijk lastig. Maar als het om veel geld gaat, en het is geen december of mei, dan zou er wel een belletje moeten gaan rinkelen."
"Vergelijk het met een toeslag. Als je ineens veel meer krijgt dan normaal, dan weet je dat er een grote kans is dat je het terug moet betalen. Dan kun je dat geld beter even apart zetten. Dat is in dit geval niet anders."
Als het uitgegeven is?
Bij het ziekenhuis trokken wel mensen aan de bel, maar de fout is pas in februari rechtgezet. In die tijd kan er veel gebeuren. Wat nu als je het geld uitgegeven hebt en dus niet kan teruggeven? "Ook dan moet je het terugbetalen. Alleen moet daar natuurlijk wel een goede regeling voor getroffen worden."
Maar wat nou als je ontslagen wordt of uit dienst treedt bij een werkgever? "In principe verandert dat niets", vervolgt Van Beek. "Maar het is natuurlijk mogelijk om het bedrag uit de transitieregeling te betalen. Als je op een vervelende manier ontslagen wordt, is het misschien mogelijk om een goede advocaat in handen te nemen en zo te onderhandelen over het bedrag. Maar in principe komt het geld altijd terug bij de werkgever. In het uiterste geval is het zelfs mogelijk dat er een deurwaarder bij gehaald wordt."
Geen ideale situatie, beaamt ook Van Beek. "Uiteindelijk heb je als werkgever en werknemer ook een relatie. Zeker in deze tijd zijn werkgevers zuinig op hun personeel. Dus het is voor alle partijen beter dat er een goede oplossing komt. Een haalbare regeling is dan het meest waarschijnlijk."
Gelre Ziekenhuizen heeft nog niet gereageerd op vragen Omroep Gelderland.