Gelderse Vallei

Dag broedmachine! Deze kuikens kruipen in de stal uit het ei

Deze kuikens komen uit in de stal van Rondeel in Barneveld en niet in een broedmachine.
Deze kuikens komen uit in de stal van Rondeel in Barneveld en niet in een broedmachine. © Rondeel
BARNEVELD - In een Barneveldse stal kruipen de kuikentjes dankzij de modernste technieken sinds kort in de stal uit het ei. De gele pluizenbollen hebben zo direct meer vrijheid dan bij het uitkomen in een broedmachine.
Volgens Peter Koelewijn van het bedrijf Rondeel is deze manier van uitbroeden beter voor de kuikens. Zo vertelt hij op Radio Gelderland: "Ze hebben zo hun natuurlijke uitkomstmoment. Ze kunnen zelf water en eten pakken en hebben meer ruimte. De kuikens kunnen vrij rondlopen en zijn vitaler."
De kuikentjes die nu rondscharrelen in de stal zijn voornamelijk hennen. De geslachtsbepaling wordt al bij het ei toegepast: "De eieren met haantjes worden verwerkt in eiproducten."

Toezicht en rust

Er lopen nog wel wat hanen tussen de kippen. "Dat is helemaal niet erg, sterker nog: een beetje toezicht van een haan op het leggen is niet verkeerd. Het zorgt voor een beetje rust", aldus Koelewijn.

Vervoersverbod

Het zijn hoogtijdagen voor het bedrijf zo vlak voor Pasen. Op dit moment kan het bedrijf de eieren waar geen kuikens uitkomen echter niet kwijt. Bij een eendenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld en er geldt een vervoersverbod. "Dat betekent dat we 72 uur lang geen eitjes mogen leveren. Dus deze eieren uit Barneveld staan tijdens Pasen niet bij de mensen op tafel helaas."