Achterhoek

Paasvuurbouwers mogen eindelijk weer los: 'Heel het dorp helpt'

Gerard haalt op zijn trekker hout op voor het paasvuur in Megchelen.
Gerard haalt op zijn trekker hout op voor het paasvuur in Megchelen. © Omroep Gelderland
MEGCHELEN - Snoeiafval inzamelen, de tent opzetten en natuurlijk de biertap aansluiten. Organisaties zijn zaterdag nog volop bezig met de laatste voorbereidingen van - eindelijk weer - een paasvuur. Nog één nacht slapen en dan gaat de fik erin.
Bij de voorbereidingen van het paasvuur in Megchelen staat niet de hoogte van de bult, maar het dorpsgevoel voorop. Dertig mensen zijn bezig met de opbouw en het ophalen van hout met tractors en aanhangwagens. Dat hout bieden andere bewoners van het dorp aan.
Zo wordt in Megchelen het paasvuur gebouwd:
Wie heeft de grootste? Paasvuurbouwers gaan weer los
"Het paasvuur is een plaatselijk gebeuren dat wordt gedragen door alle bewoners. Bij het ophalen drinken we soms een borreltje met elkaar", vertelt Nico Snelting. Hij is blij dat het paasvuur in Megchelen na drie jaar weer doorgaat. "Het lijkt alsof iedereen een beetje in slaap is gevallen, en dat is ten nadele van een dorp. Een dorp leunt op dit soort activiteiten, op het verenigingsleven." De afgelopen drie jaar kon op veel plekken het paasvuur niet doorgaan vanwege corona en droogte.

'Ze komen vanzelf'

Hij denkt dat het zondagavond druk wordt. "Je hoeft niemand iets te zeggen, ze komen vanzelf." André Maalderink van het paasvuur in Bekveld herkent het gevoel van saamhorigheid. "Afgelopen dinsdag stonden er zo twintig mensen om te helpen bij het opzetten van de tent. We zetten samen de schouders eronder."
Het paasvuur is een begrip in Bekveld en Megchelen. Snelting: "Een historicus had uitgezocht dat morgen de 201ste editie wordt in Megchelen. Ik denk dat niet veel paasvuren ons dit na kunnen zeggen."

Brandstapelcommissie

Voorafgaand aan het opstapelen van het paasvuur, wordt gecontroleerd of het hout goed is. In Megchelen is hier een zogeheten brandstapelcommissie voor. Snelting behoort hiertoe. "We willen alleen snoeihout. Boomstammen bijvoorbeeld branden niet helemaal weg, waardoor je restafval krijgt. Dat hoeven we niet, want dat is een extra kostenpost."
Zondag 17 april, eerste paasdag, kun je het ontsteken van het paasvuur bij de Molenweide in Huissen volgen via onze livestream. De livestream begint omstreeks 19.50 uur en is te volgen hier via de app en de website gld.nl. In Huissen wordt het paasvuur ontstoken met tromgeroffel en brandende fakkels. En bovenop de stapel... de duivelspop.
In Laag-Soeren ging zaterdagavond al een flinke hoop hout in vlammen op. Daar kwam zo'n 500 man samen om te genieten van het paasvuur.
In Laag-Soeren werd het paasvuur zaterdagavond al aangestoken.
In Laag-Soeren werd het paasvuur zaterdagavond al aangestoken. © Persbureau Heitink

Zie ook: