Achterhoek

Dit is de dag dat Doetinchem 'heel mooi wordt verkocht' aan Nederland

The Passion in Doetinchem.
The Passion in Doetinchem. © KRO-NCRV
DOETINCHEM - Donderdagavond staat Doetinchem in het middelpunt van de belangstelling, als gaststad voor het muzikale evenement The Passion. De binnenstad staat al een paar dagen helemaal op de kop, ziet verslaggever Davie Klein Gunnewiek. Hij volgde de voorbereidingen voor het paasspektakel op de voet.
Hij zag de binnenstad in de voorbije dagen een compleet andere gedaante aannemen. "Al sinds afgelopen vrijdag is de KRO-NCRV bezig het podium op te bouwen", zegt Klein Gunnewiek. "Er staan op dit moment allemaal hekken omheen, omdat natuurlijk al in een vroeg stadium besloten is geen publiek toe te laten. Dat is jammer, maar misschien zie je het toch het allerbeste op televisie."

Wat zullen de Doetinchemmers vandaag merken van de uitzending?

"Deze donderdag kun je overdag nog een glimp opvangen van enkele castleden en de repetities. Tot 18.00 uur zijn alle winkels in de binnenstad ook nog gewoon bereikbaar, dus wie nog paasinkopen wil doen, heeft daar tot 18.00 uur de tijd voor. Daarna wordt het centrum langzaam afgesloten en mag er geen publiek meer bij."
"Wel zal het grote witte kruis, dat veel mensen wel kennen uit voorgaande jaren, door Doetinchem gaan. Die start vanaf het Metzo College, maar de route is geheim gehouden omdat men bang is voor drukte langs de weg. Wie in de buurt van het centrum is, ziet misschien nog een deel van de route."

Wordt The Passion ook nog op een groot scherm vertoond?

"Ja! Eén van de side-events is dat je 'samen kunt kieken' naar The Passion. Daarvoor zijn verschillende plekken in de stad en de kerkdorpen Wehl en Gaanderen ingericht. Een paar bijzondere kijklocaties zijn de Heilige Geestkerk, de Slangenburgse kerk en het markante gebouw Villa Ruimzicht. Daar kun je met een biertje of wijntje samen kieken."

Zitten er ook nog Achterhoekse invloeden in de cast?

"Zeker. We hebben in ieder geval Nadia Zerouali, die één van de discipelen speelt. Ze is tv-kok en komt oorspronkelijk uit Winterswijk. Zover bekend is ze de enige die als acteur een bijdrage levert aan The Passion. Maar er is nog andere Gelderse inbreng. Boswachter Tim Hogenbosch is één van hen, ook hij is discipel, en de Apeldoornse actrice Sydney Tros. Daarnaast zijn er kruisdragers uit de Achterhoek, die meelopen in de processie. In het koor zitten ook Achterhoekse koorleden, die we op het Simonsplein zullen zien."

En in de muziek, zullen we daarin nog iets merken van de Achterhoek?

"Ja, ook daar is aan gedacht. De eindredacteur vertelde me woensdag dat in het openingsnummer van The Passion een stukje is meegenomen van Oerend Hard van Normaal. En daarnaast zal tijdens The Passion het lied Als het avond is gezongen worden, het nummer van Suzan & Freek."

Hoe zag het er allemaal uit achter de schermen, heb je dat gezien?

"Ja, woensdag heb ik tijdens de generale repetities wat castleden gesproken en de eindredacteur. Die zei dat ze Doetinchem heel mooi zullen verkopen aan Nederland, echt laten zien. Ik ben heel benieuwd hoe dat er uit zal zien. De gesprekken met de cast kun je terugvinden op ons YouTube-kanaal."