Gelderland

Omroep Gelderland gaat nog nauwer samenwerken met NOS en regionale omroepen

Omroep Gelderland werkt al jaren samen met de NOS.
Omroep Gelderland werkt al jaren samen met de NOS. © Omroep Gelderland
ULFT - De NOS en de 13 regionale omroepen van de Regionale Publieke Omroep (RPO), waaronder Omroep Gelderland, gaan nog nauwer samenwerken. Algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS en Omroep Gelderland-directeur Guus van Kleef (namens alle 13 regionale omroepen) hebben donderdagochtend in Ulft tijdens een congres van de RPO een document ondertekend om de alliantie te bekrachtigen.
De NOS en de regionale omroepen sluiten de alliantie met als doel een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners van Nederland op radio, televisie en online. De samenwerking is niet alleen op journalistiek vlak, maar ook op het gebied van opleidingen en techniek. Het is de bedoeling dat er eind dit jaar een concreet plan van aanpak ligt met een bijbehorende planning.
Met de samenwerking willen de betrokken omroepen de publieke nieuwsvoorziening versterken. Met betrouwbaar en ongebonden nieuws dat geworteld is in de samenleving willen de omroepen tegenwicht bieden aan de groeiende invloed van bedrijven zoals Google, Apple, Facebook, YouTube en Netflix. Daarnaast moet het risico dat mensen niet meer buiten hun eigen nieuwsbubbel komen verkleind worden en moet de samenwerking de groeiende stroom van (soms bewust) misleidende informatie tegengaan.

Lange geschiedenis van samenwerking

De NOS en de dertien regionale omroepen werken al decennia samen. Wat ruim 25 jaar geleden begon op de radio, is gegroeid naar onder meer regionale blokken op tv in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur, een NOS Journaal Regio om 18.14 uur en plaatsing van artikelen van regionale omroepen op de NOS-site en -app en omgekeerd.
Ook wordt via Bureau Regio (een aparte redactie van regionale omroepen op de NOS-nieuwsvloer) op redactioneel niveau content uitgewisseld. Verder maakt een aantal regionale omroepen gebruik van het door de NOS ontwikkelde redactiesysteem iNOS.

Samenwerking op drie niveau’s

De samenwerking bestaat nu nog voor het grootste deel uit het uitwisselen van nieuwsonderwerpen die al gemaakt zijn. Maar de NOS en de dertien regionale omroepen willen de samenwerking juist ook aan het begin van het journalistieke proces intensiveren. Dan gaat het vooral om het samen nieuwsgaren, plannen en produceren. Ook zal veel hoger ingezet worden op gezamenlijke onderzoeksjournalistiek.
Daarnaast worden talentontwikkeling en opleidingen gebundeld in een gezamenlijke ‘academy’, waarin de kennis en ervaring van de NOS wordt gedeeld met de regionale collega’s. Verder komt er een structurele uitwisseling van personeel.
Om de intensievere samenwerking mogelijk te maken, moet ook op technisch gebied worden geïnnoveerd. Zo kunnen agenda’s, nieuwsonderwerpen en andere content alleen efficiënt en overzichtelijk worden uitgewisseld als de redactiesystemen óf perfect op elkaar aansluiten óf worden vervangen door één nieuw te ontwikkelen systeem. Ook wordt gedacht aan een nieuwe app.