Arnhem en omstreken

Studenten komen in opstand omdat ze eerder aan het bier willen

Een student tapt een biertje op de campus in Arnhem
Een student tapt een biertje op de campus in Arnhem © S.V. Campuscafé Lokaal'99
ARNHEM - Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn een petitie gestart. Ze zijn boos dat op de campus in Arnhem sinds kort pas na 16.00 uur alcohol mag worden geschonken. Dat was een uur eerder.
"De meeste lessen eindigen tussen 14.00 en 15.00 uur. Een halfuurtje willen studenten wel wachten, maar nu wordt het te lang. Dan gaan ze naar de stad of naar huis", legt Jesse Hagen uit. Hij is de initiatiefnemer van de petitie en voorzitter van studentenvereniging Lokaal'99.

'Bruisend hart'

"Wij zijn al 23 jaar het bruisende hart van de campus. Mensen komen bij ons om sociale contacten op te bouwen. Alle studentenverenigingen hebben Campuscafé Lokaal'99 als uitvalsbasis", gaat Hagen verder.
Wat de petitieschrijvers ook steekt, is dat de HAN het besluit heeft genomen zonder enig overleg. Zestien studie- en studentenverenigingen hebben zich daarom geschaard achter de petitie. Die is dinsdag begonnen en inmiddels meer dan 500 keer ondertekend.
Doel is het herstellen van de schenktijd naar 15.00 uur. Dat gaat niet gebeuren, laat een woordvoerder van de HAN weten: "Ons huisreglement, inclusief schenktijden, is onlangs vastgesteld. Bovendien hebben we goede redenen om de schenktijd met een uur te verlaten."

HAN: wel overleg

De HAN stelt bovendien dat er wel overleg is geweest met de studenten. "De notitie is voorgelegd aan de medezeggenschapsraad waarin een studentgeleding zit die hierover geen opmerkingen had. Ook is het besproken met Lokaal'99." Voorzitter Hagen van die studentenvereniging nuanceert dat: "Wij hebben niet het idee dat er met ons is overlegd. We hebben het te horen gekregen en het is opgelegd."
We vinden het belangrijk om onze studenten een veilige en gezonde omgeving te bieden
woordvoerder HAN
De HAN zegt een goede naam hoog te willen houden wat betreft het studeer- en werkklimaat. Daarom heeft de hogeschool de huisregels aangepast, want die waren volgens een woordvoerder verouderd.
"We vinden het belangrijk om onze studenten een veilige en gezonde omgeving te bieden. We zijn van mening dat alcoholgebruik daar geen onderdeel van uitmaakt, maar willen het ook niet helemaal verbieden. We hebben gekeken naar andere onderwijsinstellingen. De meeste schenken vanaf 16.00 of 17.00 uur."

'Niet alcohol maar werkdruk aanpakken'

"De HAN zegt dat het een onderwijsinstelling is en dat ze daarom niet het veel drinken van alcohol willen faciliteren. Maar dat is de eigen verantwoordelijkheid van de student. En de afgelopen vijf jaar begon de schenktijd wel om 15.00 uur", aldus Hagen. "De HAN heeft ook een verantwoordelijkheid jegens haar studenten en medewerkers zolang het de terreinen van de HAN betreft", stelt een woordvoerder.
"De HAN baseert zich op een onderzoek dat studenten bij een hoge werkdruk geneigd zijn naar alcohol te grijpen. Dan lijkt me dat je die werkdruk moet aanpakken. Want anders uit die zich op een andere manier als je geen alcohol meer kunt drinken", vindt Hagen.

Omzetverlies

De maatregel heeft volgens de Lokaal'99-voorzitter ook financiële consequenties: "Het kost ons 13 procent van de omzet." Al probeert het studentencafé wel op de nieuwe situatie in te spelen met een alcoholvrij happy hour tussen 15.00 en 16.00 uur.