Rijk van Nijmegen

'Het wapen ging per ongeluk af', verdachte schietpartij hoort 18 jaar cel eisen

Bij de schietpartij kwam de 37-jarige Mustafa A. om het leven
Bij de schietpartij kwam de 37-jarige Mustafa A. om het leven © Davy Derksen/112-Nieuwsgroep
NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 18 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 50-jarige Nijmegenaar Richard van D. Van D. heeft volgens de aanklager op 5 januari 2021 een 37-jarige plaatsgenoot met vier kogels om het leven gebracht.
Het slachtoffer, Mustafa A., overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Aanleiding voor de schietpartij in de Nijmeegse wijk Lankforst was een conflict over een schuld van Mustafa aan Van D.
De verdachte zegt dat de kogels per ongeluk zijn afgevuurd tijdens een worsteling in de flat in Lankforst.

Al langer spanningen

De twee kenden elkaar al lang uit een kring waarin drugs wordt verhandeld en gebruikt, zo blijkt uit de behandeling bij de rechtbank. De verdachte zei in de rechtbank dat Mus, zoals het slachtoffer vaak werd genoemd, geregeld bij hem over de vloer kwam om coke te koken.
Tussen beiden waren er voor 5 januari 2021 al langer spanningen. Mus zou Van D. geld schuldig zijn. Dat het daarbij om drugsgeld zou gaan ontkende de verdachte voor de rechtbank. De hoogte van dat bedrag loopt uiteen van 300 tot 1000 euro. Mus beweerde volgens Van D. dat het geld wel zou komen en gaf hem een vuurwapen als onderpand. Het OM acht dat niet waarschijnlijk aangezien er geen enkel DNA-spoor van het latere slachtoffer op het wapen zat.

'Per ongeluk afgegaan'

In de lezing van Van D. zag hij die bewuste middag de auto van Mus voor de flat in Lankforst staan waarna hij besloot het wapen terug te brengen. Vervolgens kwam Mus dreigend op hem af waarna Richard hem met het vuurwapen op zijn hoofd sloeg. Daarbij zou het wapen per ongeluk zijn afgegaan. Ook tijdens de worsteling daarna zou het wapen nog een paar keer per ongeluk zijn afgegaan.
Volgens het OM allemaal erg onwaarschijnlijk aangezien er behoorlijke druk op de trekker uitgeoefend moet worden.

Grote impact op het gezin

De vrouw van het slachtoffer volgde de behandeling via een videoverbinding omdat een directe confrontatie met de verdachte voor haar te veel is. Thuis slaapt zij sindsdien op de bank omdat een blik uit haar slaapkamerraam haar steeds confronteert met het grasveld waar op 5 januari de traumahelikopter landde.
Ook haar kinderen van 11, 6 en 4 kampen met de gevolgen van het verlies. Hetzelfde geldt voor de vader, broers en zussen van het slachtoffer. Eén van zijn zussen noemde tijdens een slachtofferverklaring 'geen straf hoog genoeg voor deze verschrikkelijke daad' en noemde Richard van D. een slecht mens en een lafaard. “Neem je verantwoordelijkheid en geef het gewoon toe… Weet dat er een God is, de beste rechter, bij wie jij op een dag deze verschrikkelijke daad moet verantwoorden. Jouw echte straf gaat nog komen.”
Zie ook: