Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Paasdrukte in restaurants, maar horeca worstelt nog met personeelstekort

Proosten op het terras zal ook met Pasen weer vol op gebeuren.
Proosten op het terras zal ook met Pasen weer vol op gebeuren. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De horeca verwacht topdrukte in het paasweekend. Qua reserveringen zit de horeca bijna op het niveau van voor de coronapandemie, maar kunnen niet alle restaurants volledig open. "Veel zaken draaien niet op volle capaciteit, omdat ze het niet aankunnen", zegt Matthijs Pet van Resengo, een systeem waarmee mensen online kunnen reserveren.
De reserveringen kwamen wat laat op gang. "Waarom dat zo is, dat weten we niet zeker, maar we verwachten dat toch het besef kwam van 'o ja, Pasen is dit weekend al' en ook weersvoorspellingen hebben veel invloed op ons gedrag", zegt Matthijs Pet.

200 procent

Wat betreft de hoeveelheid reserveringen is er op dit moment meer dan 200 procent meer gereserveerd dan de afgelopen twee jaar. Maar dat is logisch, legt Pet uit doelend op de coronapandemie.
"Als we heel kritisch zijn, zie je dat we dicht bij het niveau van voor corona zitten, maar toch niet helemaal." Dat komt door het grote personeelstekort in de horeca: "Veel zaken draaien niet op volle capaciteit, omdat ze het niet aankunnen en geen roofbouw willen plegen op hun personeel." Dat betekent dus dat sommige plekken bijvoorbeeld alleen eerste of tweede paasdag open zijn.

Optimisme binnen de horeca

Sander Wind van Koninklijk Horeca Nederland is zeer opgewekt over het komende paasweekend: "Niet normaal, zo druk. Mensen hebben nog iets in te halen van de afgelopen twee jaar en daar zijn ze nu mee bezig."
Naast de klassieke paasbrunch of -lunch is er volgens Wind een nieuwe trend: de 'paas high tea'. De high tea, waarbij veel kleine, hartige en zoete hapjes en een ongelimiteerde hoeveelheid thee vaak op een etagère en in verschillende rondes aan tafel worden gebracht, is al langer bekend. Maar volgens Wind zou die best eens de paasbrunches van de troon kunnen stoten als dé paasactiviteit.

Arnhem

Veronique Gallé, voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum Arnhem (CCA), verwacht een gezellige drukte in de stad, mét toeristen. "Ik verwacht Duitsers op Goede Vrijdag omdat veel dingen daar dan gesloten zijn, maar ook andere reislustige mensen. Italianen, Oostenrijkers en zelfs Ecuadoriaanse boottoeristen die op hun tour door Europa ook Arnhem aandoen. En dan heb je ook nog de Veluwse campings."
Al die toeristen en de winkels die op tweede paasdag veelal open zullen zijn, gaan bijdragen aan de drukte en dat zal goed zijn voor de horeca, verwacht ze.

Apeldoorn

De Apeldoornse centrummanager Marco Bod verwacht ook dat de terrassen weer stampvol gaan zitten. "We merken aan alles dat mensen er graag weer op uit gaan en bereid zijn om daar geld aan uit te geven", zo legt hij uit. "De koopkracht holt achteruit, daar hebben mensen echt wel last van en sommige branches merken dat ook. Maar wat betreft de terrassen merken we daar weinig van."