Rijk van Nijmegen

Provinciebestuurder dwingt milieudeskundige documenten te vernietigen

Milieudeskundige Cor Coenrady.
Milieudeskundige Cor Coenrady. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een week de tijd heeft hij om 865 documenten te vernietigen. Zo niet dan wil provinciebestuurder Jan van der Meer milieudeskundige Cor Coenrady uit Elst desnoods voor de rechter slepen om die vernietiging af te dwingen.
De zeer ervaren deskundige is niet onder de indruk van de aangetekende brief die hij van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) heeft ontvangen, ondertekend door gedeputeerde Van de Meer. Die is namelijk ook voorzitter van het dagelijks bestuur van die omgevingsdienst.

Conflict

Het conflict tussen beiden verhardt zich met de eis die nu op tafel ligt. De milieudeskundige ligt al langer overhoop met de de gedeputeerde en anderen over werkzaamheden die hij voor de ODRN en de provincie uitvoerde.
Coenrady stelde omwonenden van die asfaltfabriek op de hoogte van het feit dat die veel meer giftige stoffen bleek uit te stoten dan mag. Toen Omroep Gelderland dat nieuws naar buiten bracht, ontstond enorme commotie en werden de ODRN en betrokken bestuurders in grote verlegenheid gebracht. Eind vorig jaar besloot staatssecretaris Steven van Weyenberg de regels voor asfaltcentrales strenger te maken.