Gelderland

Corona voorbij? In de ziekenhuizen is het nog steeds alle hens aan dek

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Alles mag weer, alles kan weer. De coronacrisis is voorbij, althans dat is toch een beetje het gevoel dat je momenteel bekruipt in de maatschappij. En toch is het in de ziekenhuizen nog steeds alle hens aan dek. Het aantal opnames door corona neemt weliswaar af, maar de druk nog steeds niet. Op sommige plekken neemt die zelfs toe en moet alsnog geplande zorg afgezegd worden. Dat blijkt uit een rondgang langs de Gelderse ziekenhuizen.
"We hebben nog steeds 35 tot 40 patiënten met corona in het ziekenhuis liggen", zegt woordvoerder Ton Claessen van het CWZ in Nijmegen. Hoewel het aantal patiënten afneemt, komen er wel steeds meer mensen met de 'gewone' griep in het ziekenhuis te liggen. "Dat in combinatie met corona vormt nu de extra patiëntenstroom", voegt een woordvoerder van het Radboudumc toe.

Druk neemt juist toe

In het Hardewijkse ziekenhuis St Jansdal zien ze datzelfde beeld. "Ook met influenza kun je net als met corona niet meerdere mensen op één kamer hebben vanwege de isolatiemaatregelen." Van terugkerende rust is ook daar totaal geen sprake. "De druk neemt de laatste weken juist weer toe."
Geplande zorg moet nog steeds afgezegd worden
hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers, Radboudumc
Op sommige plekken in de provincie is het zo druk, dat zelfs de Spoedeisende Hulp (SEH) af en toe moet sluiten. "We hebben de SEH hier de afgelopen tijd een aantal keren moeten sluiten door gebrek aan personeel en drukte", bevestigt een woordvoerder van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

Ziek ziekenhuispersoneel

Het ziekteverzuim onder personeel neemt bovendien niet af. "Er zijn nog steeds erg veel medewerkers ziek", zien ze ook in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "Mensen werken ook al twee jaar onder heel hoge druk. Op een gegeven moment is het gewoon klaar. Dan gaat het niet meer", ziet Claessen in het CWZ. "Die combinatie levert een flinke druk op. Sommige operaties kunnen nog steeds niet doorgaan of moeten we uitstellen."
Dat beeld herkennen ze in het Radboudumc, zegt hoogleraar uitbraken van infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers. "We zien dat de acute zorg weer terug is op het oude niveau. De druk blijft hoog, dat komt ook door het hoge ziekteverzuim van medewerkers. Samen zorgt dat ervoor dat er nog steeds geplande zorg afgezegd moet worden."
"Als ik kijk naar de afgelopen weken zijn we eigenlijk iedere avond wel aan het zoeken naar elk beschikbaar bed dat er maar is", zegt verpleegkundige Constantijn Stoter in het CWZ in Nijmegen. De druk is heel erg hoog. Er komen gewoon heel veel patiënten tegelijkertijd. Er komen de laatste tijd wel meer mensen mét corona binnen dan dóór corona. Maar een patiënt is een patiënt, en iedereen heeft hulp nodig.
NU91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, krijgt dezelfde signalen uit het veld. "Het is alles bij elkaar niet bepaald rustig te noemen", bevestigt een woordvoerder. "In de samenleving denken we misschien dat het in het ziekenhuis ook weer opgelost is, maar dat is echt niet zo."