Noord-Veluwe

'Dit is gewoon gênant', Statenleden komen niet opdagen bij gevaarlijke kruising

De kruising in Putten.
De kruising in Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Statenleden die woensdagochtend zouden komen kijken naar een gevaarlijke oversteek in Putten, zijn niet op komen dagen. Puttenaren die waarschuwen voor de gevaren van de kruising hadden zich daar met koffie, thee, cake en krentenbrood verzameld. "Dit is gewoon gênant", klinkt het bij de dorpelingen.
In Gelderland zijn vorig jaar de meeste verkeersdoden gevallen. In heel het land verongelukten 582 mensen, in onze provincie kwamen 94 mensen om het leven door een verkeersongeluk, blijkt uit cijfers van het CBS.
Ook in Putten gaat het op de N798 ter hoogte van de Hoofdweg al jaren met enige regelmaat mis, tot frustatie en grote schrik van een aantal Puttenaren, die zich hebben verenigd in een klankbordgroep en consequent aan de bel trekken om aandacht te vragen voor de oversteek.
"We waren er helemaal klaar voor", zegt Astrid van Os namens de klankbordgroep. "We hebben usb-sticks gemaakt met daarop extra informatie over de oversteek en waarom 'ie zo gevaarlijk is. Maar de Statenleden zijn gewoon niet op komen dagen. Ik ben daar verontwaardigd over. Ik snap niet dat je zo omgaat met afspraken."
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Cake, krentenbrood en koekjes liggen klaar voor de Statenleden.
Cake, krentenbrood en koekjes liggen klaar voor de Statenleden. © Omroep Gelderland
"Het Statenlid dat mij belde om de afspraak af te zeggen, vertelde dat iedereen geinformeerd was dat ze niet zouden komen, behalve wij als klankbordgroep. Dat is wel een vervelende ervaring", vult schooldirecteur Hans Wassink aan. "Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren en ik wil het ook niet te zwaar maken, maar het is wel een gemiste kans."

Alsnog kijken

Statenlid Hans van Ark (CDA) vindt het heel vervelend wat er woensdag in Putten is gebeurd. "Dit is een klassieke communicatiefout, want de afspraak zou zijn afgezegd, maar dit is blijkbaar niet goed gegaan. We hebben vanochtend om 08.00 uur overigens wél gesproken over deze kruising, samen met de verantwoordelijk gedeputeerde. De afspraak is nu dat zij samen met ambtenaren in gesprek gaat met omwonenden en leden van de klankbordgroep om te kijken naar een oplossing. Zelf hoop ik volgende week alsnog te komen kijken bij de kruising."
"Dit is niet goed voor het vertrouwen in de politiek", zegt Jan Deanen (PvdA). "Communicatiefouten kunnen altijd gebeuren, maar dit is wel heel vervelend. We gaan ons nog harder inzitten voor de kruising en hopen het snel met de Puttenaren goed te maken."

Triest

Eén Statenlid was woensdagochtend wél aanwezig. Leendert Lodder van 50Plus had niet meegekregen dat afspraak was afgezegd. "Ik vind het heel triest. Ik woon in Putten en zet mij in voor aanpassing van het kruispunt. Normaal gesproken hoor je als meest betrokken Statenlid bij het overleg met de gedeputeerde te zitten, maar ik ben er niet bij, en sta hier met de klankbordgroep te wachten. Het laatste woord is er nog niet over gesproken."
Een van de slachtoffers van de kruising in Putten is de 80-jarige Dicky van Dijk. Zij werd vorig jaar oktober aangereden en overleed in januari aan haar verwondingen. Haar man wil anderen waarschuwen voor de gevaren van de kruising.
Karel Jan verloor zijn vrouw door een ongeval op de gevaarlijke oversteek in Putten