Arnhem en omstreken

Zwembad heeft met Ollie een bijzondere badgast

Kater Ollie is gek op het zwembad.
Kater Ollie is gek op het zwembad. © Omroep Gelderand
ARNHEM - Openluchtzwembad Klarenbeek heeft ook dit seizoen een wel heel bijzondere badgast. Ollie de zwarte kater komt weer iedere dag de zwemmers vergezellen. Inmiddels is het dier niet meer weg te denken bij het bad in Arnhem. "Heel Klarenbeek kent hem wel."
Zodra het mooi weer is en de eerste zwemmers het buitenbad weer weten te vinden, is Ollie van de partij. De kat kijkt op de zwembadrand naar andere badgasten, houdt mensen gezelschap tijdens het zonnen en ligt soms zelfs op de duikplank te luieren. Je zou haast denken dat Ollie het bad zijn thuis noemt, maar hij hoort toch echt bij het gezin van Mariska Klok.
Ollie is een graag geziene badgast.
Ollie is een graag geziene badgast. © Omroep Gelderland

Gek op drukte

Baasje Mariska denkt wel te weten waar Ollie's liefde voor water vandaan komt. "Ollie is ooit als kitten gevonden aan het strand in Frankrijk", zo legt Mariska uit. "Dus misschien komt het door de zee."
"De mensen die hem vonden, namen hem mee naar Arnhem", vervolgt ze. "Hij was toen maar een paar weken oud. Ollie is met de fles groot gebracht. Daarom houdt hij waarschijnlijk ook zo van mensen. Ollie is echt gek op drukte en gezelschap."
Want niet alleen bij het bad kennen ze Ollie. "Als er een buurtbarbecue is, is Ollie erbij. Als de kinderen buiten spelen, staat Ollie erbij te kijken. Hij is ook gek op de kinderen, het kan hem niet druk genoeg zijn. Hij zoekt het altijd op."
Ollie ligt zelfs graag op de duikplank.
Ollie ligt zelfs graag op de duikplank. © Omroep Gelderland

'We hebben parttime een kat'

Toch is er ook iets waar hij niet van houdt en dat is slecht weer. In de wintermaanden zul je Ollie niet aan het zwembad vinden. "Dan blijft hij thuis", vertelt Mariska. "Maar verder is hij altijd onderweg. We zeggen zelf wel eens gekscherend dat we parttime een kat hebben. Want alleen met slecht weer blijft hij binnen."
Verder is de avontuurlijke kater dus altijd de hort op. Dat was voor het gezin wel wennen. "In het begin waren we hem veel kwijt. Dat heeft voor de nodige Amivedi-meldingen gezorgd. We deden hem ook een GPS-tracker om. Zo wisten we waar hij was", blikt Mariska terug.
Hij zit soms zelfs bij de badmeester in de toren
Mariska Klok, baasje van Ollie
Ollie bleek wel dertien kilometer op een dag te lopen. "We zagen toen dat hij vooral veel bij het zwembad was, in het begin haalden we hem ook telkens op. Maar de mensen bij het zwembad vinden Ollie erg leuk. Hij zit soms zelfs bij de badmeester in de toren. Dus we besloten hem op een gegeven moment maar z'n gang te laten gaan. Ollie heeft ook vaste route die hij loopt. Eigenlijk kent heel Klarenbeek hem wel."

Soms hele nachten weg

En zo kreeg het zwembad dus een bijzondere mascotte. Ollie komt ook altijd weer terug bij Mariska, al heeft hij daar geen vast ritme in. "Hij is soms hele nachten weg. Dan komt hij alleen af en toe thuis om te eten. Bij het zwembad vangt hij ook veel muizen. Dus hij komt wel aan z'n voer."
Maar het gezin ziet hem sowieso als ze zelf naar het zwembad gaan. "Dan ligt hij ook even op ons kleedje. Maar niet lang, want Ollie zoekt altijd meerdere mensen op om gezelschap te houden. Hij ziet graag zoveel mogelijk mensen", besluit Mariska.
Wie dus een bezoek brengt aan het zwembad in Klarenbeek, kan naast zonnebrand ook gerust een kattensnoepje inpakken.