Gelderland

Wat zeggen de coronacijfers nog?

Het is niet meer nodig om dit soort testen bij de GGD te laten afnemen.
Het is niet meer nodig om dit soort testen bij de GGD te laten afnemen. © ANP
ARNHEM - Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Gelderland is nu al een maand aan het dalen. Ook de grafiek van het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames laat een lijn naar beneden zien. Heeft het nog wel zin om deze cijfers bij te houden?
Op 10 maart waren er nog 9.659 nieuwe geregistreerde besmettingen in Gelderland. Op dinsdag 12 april zijn dat er nog maar 792. Op het coronadashboard van het RIVM zien we ook het landelijke aantal ziekenhuisopnames steevast dalen. Heeft het nog zin om de cijfers bij te houden?

Hoe zit het met de besmettingscijfers?

Niet als het om de besmettingen gaat. In die cijfers worden alleen de positieve tests die daadwerkelijk door de GGD zijn uitgevoerd meegenomen. Als iemand thuis in quarantaine gaat na een positieve zelftest, zonder de GGD te bezoeken, dan gaat deze persoon niet mee in de cijfers. Vanaf 11 april hoeft dat ook niet meer. De overheid heeft de verplichting afgeschaft om een zogenaamde bevestigingstest te halen. Daarmee zeggen de besmettingscijfers niets meer over het daadwerkelijke aantal besmettingen.
Bepaalde doelgroepen kunnen nog wel een test bij de GGD laten doen. Het gaat dan om zorgmedewerkers, oudere inwoners van een verpleeghuis of zorginstelling, mensen met een ernstige afweerstoornis, mensen die naar een dagbesteding gaan en mensen die geen zelftest kunnen doen. Ook voor een herstelbewijs kun je bij de GGD terecht.

En de ziekenhuiscijfers?

Die blijven natuurlijk belangrijk. De druk op de zorg was immers het belangrijkste argument voor de lockdowns. Maar ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt structureel. Op 17 maart waren dit landelijk nog driehonderd nieuwe opnames. Op 7 april was dit aantal gedaald naar 141. Dan hebben we het over zowel reguliere opnames als intensive care-opnames.
Op dit moment ziet het er niet naar uit dat die lijn weer zal stijgen. Dat betekent dat er dus ook geen toenemende druk is op de zorg.
Ook het aantal mensen in Gelderland dat overlijdt aan het virus stijgt niet. Op 3 december 2021 waren dit nog negentien mensen, maar dat aantal is daarna niet meer voorgekomen. De afgelopen maand schommelt het tussen de nul en zeven mensen per dag. Dat is een stabiel aantal.
Het coronavirus is er nog steeds, maar op dit moment zorgt het niet voor veel ernstig zieke mensen. Daarom is er ook weinig aanleiding om de cijfers dagelijks onder de aandacht te brengen.

Zie ook: